ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Κανόλα: Το λάδι που «συρρικνώνει» το λίπος στην κοιλιά

Κανόλα: Το λάδι που «συρρικνώνει» το λίπος στην κοιλιά

Το λίπος στην κοιλιά δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συνδέεται και με πληθώρα αρνητικών εκβάσεων για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά είναι δυνατό να μειωθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώνοντας στη μαγειρική ένα λάδι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε στο τοπικό πάχος» αναφέρει η Πένι Κρις-Έθερτον, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μία εκ των συντακτών της μελέτης «ωστόσο τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται πως δρουν ενάντια στο κοιλιακό λίπος».

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 101 εθελοντές (με κοιλιακή παχυσαρκία ή αυξημένη περίμετρο μέσης) να καταναλώνουν ημερησίως δύο smoothies που περιείχαν ένα συγκεκριμένο είδος λαδιού. Για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες (με τυχαία κατανομή) smoothie που περιείχε: συμβατικό λάδι κανόλα, λάδι κανόλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, λάδι κανόλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ, είδος Ω3 λιπαρών οξέων), αραβοσιτέλαιο/καρθαμέλαιο ή λινέλαιο/καρθαμέλαιο. Το smoothie περιείχε επίσης σορμπέ πορτοκάλι, γάλα χωρίς λιπαρά, φράουλες και επιπλέον 30 γρ. (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) λάδι κανόλα.

Η κατανάλωση του λαδιού κανόλα, γνωστό και ως κραμβέλαιο, οδήγησε σε απώλεια 0,11 κιλών από την περιοχή της κοιλιάς σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Μάλιστα, οι ερευνητές μιλούν για πραγματική απώλεια, αφού δεν διαπιστώθηκε ανακατανομή του λίπους, από την κοιλιά σε άλλα μέρη του σώματος.

Το λάδι κανόλα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από κάθε άλλο μαγειρικό λάδι. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στη σωματική σύσταση, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Η Κρις-Έθερτον αναφέρει πως μπορούμε να ενσωματώσουμε το λάδι κανόλα στη μαγειρική μας για το σοτάρισμα και το ψήσιμο, ως συστατικό στα smoothies ή στις σαλάτες.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο πρόσφατο συνέδριο της Εταιρείας Παχυσαρκίας, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να μελετηθεί μελλοντικά η μακροπρόθεσμη επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ώστε να ενισχυθούν τα ευρήματά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.