Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στη δίαιτα

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στη δίαιτα

Με σωστή διατροφή και άσκηση η απώλεια βάρους είναι δυνατό να επιτευχθεί.

Όμως, οι πειρασμοί είναι πολλοί και μπορούμε να παρασυρθούμε εύκολα, αν δεν έχουμε αυτοσυγκράτηση και θέληση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παχύνουμε και να χάσουμε την πορεία μας προς την επίτευξη του αδυνατίσματος που επιθυμούμε.

Πέρα όμως από την κατανάλωση περισσότερης ή πιο λιπαρής τροφής, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια βάρους, ακόμη και να μας προσθέσουν κιλά.

Ο λόγος για μικρές, απλές καθημερινές συνήθειες που όμως μπορούν να αποβούν μοιραίες για το στόχο μας αν γίνονται με λάθος τρόπο.

Δεν μασάμε καλά και τρώμε γρήγορα

Η εντολή της πληρότητας του στομάχου προς τον εγκέφαλο θέλει κάποια ώρα για να δοθεί. Επομένως, αν τρώμε γρήγορα, τότε έχουμε το περιθώριο να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού μέχρι να νιώσουμε χορτάτοι.

Αν όμως μασάμε καλύτερα, κάνουμε περισσότερη ώρα για να καταναλώσουμε μια μπουκιά κι έτσι τρώμε λιγότερο. Άρα προκειμένου να καταφέρουμε να πετύχουμε μια απώλεια βάρους θα πρέπει να τρώμε αργά και να μασάμε πολύ καλά το φαγητό μας.

Ανεπαρκής ύπνος

Το να μην κοιμόμαστε καλά και αρκετά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, ακόμη κι αν έχουμε προσέξει αρκετά την διατροφή μας όλη μέρα.

Αυτό συμβαίνει διότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε μεγαλύτερη έκκριση της γκρελίνης, μιας ορμόνης που μας κάνει να πεινάμε περισσότερο και αυξάνει το λίπος.

Επίσης, η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό μας να παράγει μεγαλύτερα ποσοστά ινσουλίνης, η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους.

Από την άλλη μεριά, κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας δημιουργεί κάποιες ορμόνες που έχουν σχέση με το μεταβολισμό, τον κορεσμό, αλλά και την αίσθηση της πείνας, καθώς και τους μηχανισμούς εναπόθεσης του λίπους.

Επομένως, ο καλός ύπνος οδηγεί σε καλύτερες καύσεις και μείωση της αίσθησης της πείνας.

Η στέρηση οδηγεί σε υπερβολές

Όταν κάνουμε δίαιτα δεν θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιο εξαντλητικό πρόγραμμα διατροφής και να στερούμαστε τροφές που μας αρέσουν. Η καλύτερη τακτική είναι να τρώμε απ’ όλα, αλλά με μέτρο.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθουμε πως κάνουμε δίαιτα και δεν θα ψάχνουμε την ευκαιρία να καταναλώσουμε κάτι που έχουμε στερηθεί.

Διότι μόλις καταφέρουμε να φάμε κάτι που μας έχει λείψει πολύ, το πιο πιθανό είναι να «πέσουμε με τα μούτρα» και να φάμε περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καλύτερο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα με ότι θέλουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να πετύχουμε το στόχο μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.