Πόσους υδατάνθρακες μπορεί να καταναλώνει ένας διαβητικός

Πόσους υδατάνθρακες μπορεί να καταναλώνει ένας διαβητικός

Μια διατροφή που περιλαμβάνει περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους χαμηλά και επομένως να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια την πάθησή τους.

Στο πλαίσιο μετα-ανάλυσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Nutrition Society, ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αναζήτησαν την ιδανική «δόση» υδατανθράκων που θα εξασφαλίσει στους διαβητικούς χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε έναν δείκτη που ονομάζεται γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, καθώς χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μέτρηση του σακχάρου σε βάθος χρόνου. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σχηματίζεται όταν η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώνεται με τη γλυκόζη του αίματος.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μειώνονται χάρη σε μια διατροφή που περιλαμβάνει έως και 120 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (2,2%) παρατηρήθηκε όταν η διατροφή περιλάμβανε λιγότερα από 30 γραμμάρια υδατανθράκων. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια βρασμένο ρύζι παρέχουν 27,64 γραμμάρια υδατανθράκων, 100 γραμμάρια μήλο παρέχουν 13,81 γραμμάρια υδατανθράκων και 100 γραμμάρια μαρούλι παρέχουν 2,97 γραμμάρια υδατανθράκων.

Όπως υπέδειξαν τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, πέραν της συμβολής της στη μείωση του σακχάρου, μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει έναν διαβητικό να χάσει βάρος, να μειώσει την ψυχολογική καταπόνηση που προκύπτει λόγω της προσπάθειας διαχείρισης της πάθησής του αλλά και να βελτιώσει τη διάθεσή του μεταξύ των γευμάτων της ημέρας.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Μισέλ ΜακΚένζι, αναφέρει πως «τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του διαβήτη». Η Σάρα Ίλινγκγουορθ, επίσης συντάκτρια της μελέτης, συμπληρώνει με τη σειρά της ότι μένει να αποφασιστεί ποιες ομάδες τροφών θα πρέπει να εντάξει ένας διαβητικός στην διατροφή του προκειμένου να αντικαταστήσει τους υδατάνθρακες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.