Η διατροφή του Αιγαίου υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO

Η διατροφή του Αιγαίου υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO

Μετά την επιτυχή διεκδίκηση και την ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει ένα ακόμα βήμα για την παγκόσμια αναγνώριση και διάδοση της αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την σύνταξη του φακέλου κατάθεσης πρότασης, για εγγραφή της αιγαιακής διατροφής στον κατάλογο της UNESCO, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η αναγνώριση της αιγαιακής διατροφής από την UNESCO, ως ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, θα την κατοχυρώσει ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.

Στόχος της υποψηφιότητας αναφέρει η Περιφέρεια ότι «είναι η πολύπλευρη ανάδειξη της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου, των νησιώτικων παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής και εντάσσεται στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών προϊόντων των νησιών, στις διεθνείς αγορές, παράλληλα με την διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αιγαιακή διατροφή, η οποία εκφράζει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο ζωής, που αξιοποιεί τους θησαυρούς της νησιώτικης γης και θάλασσας, μπορεί να αποτελέσει, όπως εκτιμά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της προώθησης της νησιώτικης γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.