ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώτε παγωτό; – Ειδικοί εξηγούν τι φταίει

Σας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώτε παγωτό; – Ειδικοί εξηγούν τι φταίει

Η πόλη είναι γεμάτη από καταστήματα που προσφέρουν ολόφρεσκο παγωτό. Στις βιτρίνες τους φιγουράρει μια ποικιλία από υπέροχες γεύσεις που εξυπηρετεί όλες τις προτιμήσεις και προσφέρει την ευκαιρία των πιο λαχταριστών συνδυασμών, με αποτέλεσμα σχεδόν κανείς να μην μπορεί να τους αντισταθεί.

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η τόσο δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού καταλήγει σε πονοκέφαλο;

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην υπομονή που θα χρειαστεί να κάνετε συχνά καθώς περιμένετε στην «ουρά», αλλά στον πραγματικό πονοκέφαλο που ταλαιπωρεί πολλούς μετά την κατανάλωση παγωτού.

Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να συνδέονται αυτές οι καταστάσεις, οι ειδικοί δίνουν την απάντηση και εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο αιφνίδιος πόνος που αισθάνεται κανείς στο κεφάλι όταν καταναλώνει παγωτό λέγεται με επιστημονικούς όρους «sphenopalatine ganglioneuralgia» (Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας) ή αλλιώς, στα ελληνικά «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία» και έχει τα εξής χαρακτηριστικά: διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά, μπορεί να προκύψει με την κατανάλωση παγωμένου φαγητού ή ποτού και είναι οξύς. Πολλοί αποκαλούν τον πόνο αυτό και «brain breeze» ή «ice-cream headache».

Πού οφείλεται αυτή η αιφνίδια και σύντομου χρονικού διαστήματος κεφαλαλγία;

Το λεγόμενο «brain freeze» προκαλείται, σύμφωνα με τον Dr. Dwayne W. Godwin από το Wake Forest University School of Medicine, από την αλλαγή της θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο.

Το παγωμένο φαγητό και ποτό (παγωμένο ερέθισμα) έρχεται σε επαφή με μια περιοχή γεμάτη νεύρα στον ουρανίσκο, ένα από τα οποία είναι γνωστό ως «τρίδυμο» (ένα μεγάλο νευρικό στέλεχος που νευρώνει ολόκληρο το πρόσωπο).

Οταν αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, τότε προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου.

Οι τρεις διακλαδώσεις του τριδύμου που συνεργάζονται για να μεταφέρουν τις πληροφορίες ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διάφορες περιοχές του μπροστινού μέρους του κεφαλιού, κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσετε το brain freeze;

Καταναλώστε οτιδήποτε παγωμένο με πολύ αργό ρυθμό ή δοκιμάστε να ακουμπήσετε τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο για να επαναφέρεται την ισορροπία στη θερμοκρασία του στόματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: bovary

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.