ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χοληστερόλη: Αυτή είναι η σωστή διατροφή για να την καταπολεμήσετε

Χοληστερόλη: Αυτή είναι η σωστή διατροφή για να την καταπολεμήσετε

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους με καθημερινές τροφές που περιέχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης μας.
Τροφές που αυξάνουν την χοληστερόλη

Προσπαθήστε να περιορίσετε γενικά την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε και τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, όπως:

-Βούτυρο
-Σκληρές μαργαρίνες
-Λαρδί
-Λιπαρό κρέας και προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα
-Πλήρη λιπαρά τυριά, γάλα, κρέμες γάλακτος και γιαούρτια
-Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και κρέμα καρύδας
-Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα ζαχαρωτά, τα κέικ, οι πουτίγκες, τα μπισκότα κ.α., τα οποία περιέχουν υλικά από την παραπάνω λίστα μπορεί επίσης να αυξήσουν την χοληστερόλη.

Τροφές που βοηθούν φυσικά την μείωση της χοληστερόλης

Τα φυτά δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης πρέπει να αποτελούν το βασικό μέρος της διατροφής σας για την μείωση της χοληστερόλης.

Αυτά περιλαμβάνουν τα δημητριακά βρώμης, τα φρούτα, το κριθάρι, τα λαχανικά, τα τρόφιμα σόγιας, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, όπως:

-Δημητριακά βρώμης πρωινού
-Ψωμί που παρασκευάζεται με τουλάχιστον 50% αλεύρι, ή πίτουρο βρώμης
-Φασόλια, ρεβίθια, φασόλια edamame, φάβα κλπ
-Φακές
-Λαχανικά πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως μπάμιες, μελιτζάνες, γλυκοπατάτα και φρούτα όπως εσπεριδοειδή και μάνγκο
-Ανάλατοι καρποί σόγιας (ονομάζονται επίσης καβουρδισμένοι καρποί edamame)
-Σόγια αντί για γάλα, γιαούρτι και κρέας
-Τόφου
-Αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, πεκάν, κάσιους (πάντα ανάλατα)

Χοληστερόλη: Μύθοι για διάφορες τροφές

Μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για την αποφυγή τροφών που είναι εκ φύσεως πλούσιες σε χοληστερόλη. Τέτοιες είναι τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά και κάποια θαλασσινά, όπως οι γαρίδες.

Η αλήθεια είναι ότι αν και πράγματι παίρνουμε κάποια χοληστερόλη από αυτά τα ζωικά τρόφιμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να τα περιορίσουμε τόσο, επειδή είναι επίσης χαμηλά σε κορεσμένα λίπη.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με το γιατρό σας, προτού κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο διατροφικό σας πλάνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: iatropedia

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.