Μαστίχα Χίου: Οι ευεργετικές ιδιότητες για καλύτερη στοματική υγεία!

Μαστίχα Χίου: Οι ευεργετικές ιδιότητες για καλύτερη στοματική υγεία!

Η μαστίχα Χίου είναι ένα ελληνικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και ειδικότερα για τη στοματική υγεία!

Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει σημαντική συρρίκνωση του μικροβιακού φορτίου μετά από μάσηση μαστίχας Χίου για 45 λεπτά και σημαντική μείωση του δείκτη της μικροβιακής πλάκας στα άτομα που τη μασούσαν 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο ειδικός ορθοδοντικός και πρόεδρος τους Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, σε ανακοίνωσή του στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

«Η εξατομικευμένη χρήση των προϊόντων στοματικής υγιεινής με φυσική μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου. Ο χρόνος μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Η διάρκεια μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα και υποκατάστατα ζάχαρης πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το γεύμα ή το μεσόγευμα» ανέφερε ο κ. Καραμούζος, υπογραμμίζοντας ότι η μαστίχα Χίου, εκτός από την αντιτερηδονική και αντιμικροβιακή της δράση, μειώνει/αναχαιτίζει και τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, έχει ευεργετική επίδραση στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς, συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμούζος, η μάσηση οδοντότσιχλας με φυσική μαστίχα Χίου αυξάνει το pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας προς το αλκαλικότερο. «Η χρήση της μαστίχας Χίου μετά από το γεύμα τουλάχιστον για 10 λεπτά συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται στη μικροβιακή πλάκα από τη ζύμωση των υδατανθράκων της τροφής λόγω της αυξημένης ρυθμιστικής ικανότητας που αποκτά το σάλιο διέγερσης. Επίσης, η μάσηση μαστίχας Χίου προκαλεί στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο (sterptococci mutans) σε σύγκριση με την οδοντότσιχλα placebo» ανέφερε, επικαλούμενος μελέτες ξένων επιστημόνων, και πρόσθεσε ότι η χρήση της έδειξε βαθμιαία μείωση των βακτηριακών αποικιών στο σάλιο σε ποσοστό 62,1%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.