ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία και ο ρόλος της για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία και ο ρόλος της για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών

Οι διατροφικές συνήθειες τόσο στην προσχολική (1-5 ετών), όσο και στην παιδική (6-9 ετών) ηλικία παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει καθώς, χτίζουν τα θεμέλια για την μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους και η ανάγκη για θρεπτικό φαγητό αυξάνεται.

Η ποικιλία τροφών είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσει το παιδί, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του θρεπτικά συστατικά. Επίσης, το να έχει την δυνατότητα επιλογής, του προσδίδει το αίσθημα της ανεξαρτησίας που αρχίζει να αποζητά.

Στην ηλικία αυτή το σώμα ετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα συμβούν στην εφηβεία. Η πρόσληψη βιταμινών είναι πολύ σημαντική καθώς συνεισφέρουν σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Η ανάπτυξη των οστών και η αύξηση του ύψους συνδέονται άμεσα με την πρόσληψη ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα, σπανάκι, ταχίνι) και βιταμίνης D (σολομός, τόνος, κρόκοι αυγών) που ενισχύει και την απορρόφηση του ασβεστίου.

Η έλλειψη βιταμίνης Κ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας, σκληρά τυριά) βοηθά την πήξη του αίματος και μπορεί να επηρεάσει και την έλλειψη σιδήρου και να οδηγήσουν σε αναιμία.

Η βιταμίνη Α (συκώτι,μοσχαρίσιο κρέας,καρότα) βελτιώνει την όραση και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ενώ η βιταμίνη C (πορτοκάλια,κόκκινες πιπεριές,μπρόκολο) προσφέρει υγεία στα ούλα κι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία να απορροφήσουν το σίδηρο.

Σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή είναι: ο υποσιτισμός-η νευρική ανορεξία και η παιδική παχυσαρκία.

Ο υποσιτισμός αφορά την εξαιρετικά μειωμένη πρόσληψη τροφής που μπορεί να συμβαίνει λόγω δυσμενών συνθηκών ή σοβαρής έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Αντιθέτως, η ανορεξία αφορά έναν πολύ έντονο φόβο για αύξηση βάρους και μία διαστρεβλωμένη εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του. Και τα δύο αφορούν την πρόσληψη ελάχιστης τροφής και μπορούν να προκαλέσουν καχεκτική ανάπτυξη με εξασθενημένο ανοσοποιητικό επιρρεπή σε ασθένειες που δεν θα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει.

Από την άλλη, η παιδική παχυσαρκία εμφανίζεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού, αλλά και πολλών γλυκών κι άλλων τροφών επιβλαβών για την υγεία. Συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα που ακολουθούν το παιδί στην ενήλικη ζωή του, αλλά και με αυξημένα λιπίδια του αίματος, αυξημένη χοληστερόλη, διαβήτη, αλλά κι αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (νεφρών, παχέος εντέρου) κ.α.

Τα παιδιά είναι άκρως μιμητικά σε αυτή την ηλικία, γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την δημιουργία υγιών συνηθειών από το σπίτι.

Μερικές μικρές συμβουλές, είναι να τρώνε ένα «πλούσιο» πρωινό πριν πάνε στο σχολείο και να παίρνουν κάποιο κολατσιό (τοστ, φρούτα, σαλάτα, χυμό) από το σπίτι αντί να επισκέπτονται το κυλικείο.

Επίσης, φροντίστε στο σπίτι το παιδί να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση, καθώς έτσι «χάνει τον έλεγχο» της ποσότητας που τρώει. Αντίθετα, ενθαρρύνετε το να μαγειρεύετε μαζί και να τρώτε στο τραπέζι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του στη διακόσμηση του πιάτου, πετυχαίνοντας έτσι να τρώει όλες τις τροφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημαντικό είναι ακόμη, να μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά και τις τροφές που του αρέσουν ως αντάλλαγμα για κάτι που θέλετε να κάνετε. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην ισορροπία πρόσληψης όλων των διαφορετικών τροφών και θρεπτικών συστατικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.