10 μυστικά όσων αδυνατίζουν χωρίς δίαιτα

10 μυστικά όσων αδυνατίζουν χωρίς δίαιτα

Ξέρεις για ποιους λέμε: Για εκείνη την “εκνευριστική” φίλη σου που καταβροχθίζει τη μακαρονάδα χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς να παίρνει γραμμάριο πάνω της ή για εκείνο το ξάδερφό σου που σού τη δίνει στα νεύρα γιατί αν και μπορείς να μετρήσεις έναν έναν τους κοιλιακούς του, ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν έχει κάνει ποτέ δίαιτα. Μα καλά τι κάνουν πια και χάνουν βάρος χωρίς -φαινομενικά- καμία προσπάθεια; Η απάντηση κρύβεται ανάμεσα στους παρακάτω κανόνες που ακολουθούν σε καθημερινή βάση.

1. Δεν είναι κάθε μέρα, μέρα για γλυκό
Τη μία έχει γενέθλια η αδερφή σου, την άλλη η κολλητή σου χώρισε και την παράλληλη ένας συνάδελφος μόλις αρραβωνιάστηκε. Χαρμόσυνα γεγονότα άξια γιορτής συμβαίνουν καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα πρέπει πάντα να δέχεσαι όποιο κέρασμα βρεθεί μπροστά σου. Πού και πού όλοι θέλουμε το γλυκό μας. Πες ναι στη black forest, που σου προτείνει ο καλός σου να μοιραστείτε μετά το ραντεβού σας και αρνήσου ευγενικά τα μπισκότα στο επόμενο meeting.

2. Βαθιές αναπνοές
Τα έχει πει ο Μύρωνας Στρατής, αλλά ποιος τον ακούει! Μπορεί ο τραγουδιστής να μιλούσε για τη διάσωση του έρωτά του από βέβαιο χωρισμό, ωστόσο εμείς αναφερόμαστε στη διάσωση της ζυγαριάς σου από 5 επιπλέον κιλά. Σύμφωνοι, έχεις βγει έξω για να φας. Έχεις βγει όμως και για να μιλήσεις με την παρέα σου. Αντί να καταβροχθίζεις το πιάτο σου με το που βρεθεί μπροστά σου, πάρε μια ανάσα, συζήτησε με τους γύρω σου και προσπάθησε να απολαύσεις τις γεύσεις. Τρώγοντας μάλιστα με πιο αργό ρυθμό, δίνεις στον εγκέφαλό σου τη δυνατότητα να λάβει το σήμα ότι χόρτασε.

3. Δεν ασχολούνται με προϊόντα διαίτης
Ενώ εκείνο το τυρί χαμηλών λιπαρών μπορεί να ακούγεται ελκυστικό και να δείχνει να λιώνει υπέροχα πάνω στην πίτσα της διαφήμισης, δεν πρόκειται να έχει θετικά αποτελέσματα στη γραμμή σου. Η αλήθεια είναι ότι τα λιπαρά είναι αυτά που δίνουν γεύση στα περισσότερα τρόφιμα. Όταν, λοιπόν, αυτά αφαιρούνται, τι μένει; Ένα άγευστο προϊόν. Για να ξαναγίνουν λοιπόν γευστικά και ελκυστικά για τους καταναλωτές τα προϊόντα, οι κατασκευαστές προσθέτουν σε πολλά από αυτά σάκχαρα. Σύμφωνα μάλιστα με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, εάν τα τρόφιμα αυτά δεν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά πολύ πιθανό να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα!

4. Κανένα φαγητό δεν είναι “εκτός ορίων”
Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν ό, τι πιάτα θέλουν απλά ή σε μικρή ποσότητα ή ακόμη καλύτερα στην πιο υγιεινή τους εκδοχή. Έχουν όρεξη για μακαρόνια; Παραγγέλνουν μια arrabiata αντί για μακαρόνια με 4 τυριά. Λιγουρεύονται παγωτό, φτιάχνουν ένα με βάση τις μπανάνες. Ακόμα όμως και εάν θέλουν να την κάνουν “την αμαρτία τους”, φροντίζουν να ικανοποιούν τη λιγούρα τους με ένα μικρό κομμάτι, αντί να την αρνούνται. Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Τορόντο έδειξε μάλιστα ότι οι γυναίκες που στέρησαν από τον οργανισμό τους σοκολάτα για μία βδομάδα, κατανάλωσαν τελικά μεγαλύτερη ποσότητα από όσες ενέδωσαν εξ αρχής.

5. Παίρνουν τον υπνάκο ομορφιάς τους
“Η έλλειψη ύπνου έχει ορμονικές επιδράσεις που δημιουργούν αύξηση βάρους και μεταβάλλουν την όρεξή σας έτσι ώστε να προτιμάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Εκτός αυτού, δεν θα έχετε την ενέργεια να ασκείστε αποτελεσματικά”, υποστηρίζει η Dr. Shemek. Οκτώ ώρες καθημερινά οπωσδήποτε, λοιπόν!

6. Δεν νιώθουν τύψεις
Χάλασες την υγιεινή διατροφή σου και έφαγες μπέργκερ με τηγανητές πατάτες. Και τι έγινε; Όπως μία σαλάτα δεν θα σε κάνει αδύνατο, έτσι και ένα λιπαρό φαγητό δεν θα σε κάνει παχύ. Μην αισθάνεσαι τύψεις λοιπόν. Ευχαριστήσου το και υποσχέσου στον εαυτό σου πως για το επόμενό σου γεύμα θα επιλέξεις κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό.

7. Δεν βασίζονται στα τεχνητά γλυκαντικά
Όπως είπαμε, εάν θέλεις κάτι γλυκό μία μέρα, απλά φάε μια πάστα και μην το πολυσκέφτεσαι. Μην προσπαθείς να καλύψεις τις λιγούρες σου με τεχνητά γλυκαντικά και σοκολάτες χωρίς ζάχαρη (αλλά πλήθος χημικών). Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, τα τεχνητά γλυκαντικά δε βοηθούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αντ’ αυτού, μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν την κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν ότι όσοι τα καταναλώνουν σε τακτική βάση ήταν πιο επιρρεπείς σε θέματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη αλλά και καρδιακές παθήσεις.

8. Πειραματίζονται στην κουζίνα
Ποιος είπε ότι υγιεινή διατροφή σημαίνει να μασουλάς όλη μέρα μαρούλια και λαχανίδες. Μπες στην κουζίνα και πρόσθεσε σε κατά τ’ άλλα “βαρετά” λαχανικά μπαχαρικά για να τους δώσεις γεύση ή απλά βρες υγιεινές εναλλακτικές για τα αγαπημένα σου “αμαρτωλά” φαγητά. Και ποιος ξέρει, μπορεί στο μεταξύ να αγαπήσεις την κινόα, τα φασόλια και το μπρόκολο.

9. Δεν μετρούν θερμίδες
Ξέχνα όσα ξέρεις για τις θερμίδες και απλά δες τες για αυτό που είναι: μονάδες μέτρησης ενέργειας και όχι κάποιος διάβολος μεταμορφωμένος. Αντί να τις μετράς, δες πού πραγματικά τις καταναλώνεις. Άλλες οι 100 θερμίδες από μερικά κομμάτια σοκολάτας, και άλλες από ένα μεγάλο μήλο.

10. Ξέρουν να αναγνωρίζουν την πείνα τους
Εάν καταφέρεις να μάθεις να “διαβάζεις” τα σημάδια που σού δίνει το σώμα σου, τότε θα κρατάς στα χέρια σου το μεγαλύτερό μυστικό του αδυνατίσματος. Πεινάς γιατί το σώμα σου έχει ανάγκη από τροφή και από ενέργεια ή γιατί απλά βαριέσαι; Θέλεις γλυκό γιατί απλά το λιγουρεύεσαι ή γιατί είναι χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και η λιγούρα σου θα ικανοποιούταν και με ένα φρούτο; Μάθε να διαβάζεις το σώμα σου και σού υποσχόμαστε πως δεν θα ξαναχρειαστεί ποτέ να βάλεις τη λέξη “δίαιτα” στο στόμα σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.