Ολόκληρο αβγό ή μόνο ασπράδι; Τι είναι τελικά πιο υγιεινό;

Ολόκληρο αβγό ή μόνο ασπράδι; Τι είναι τελικά πιο υγιεινό;

Όλοι έχουμε συνηθίσει να κόβουμε τελείως ή έστω να περιορίζουμε τους κρόκους που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και κυρίως όταν κάνουμε δίαιτα. Μία διαιτολόγος έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να θέσει το ερώτημα: Είναι όντως τόσο ανθυγιεινός ο κρόκος; Η ίδια κλείνει προς το όχι.

Η Jo Hollington με μια ανάρτησή της στο Instagram επιχείρησε να συγκρίνει τα ασπράδια με ένα ολόκληρο το αβγό και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά σοκαριστικά. Το ασπράδι μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες από το αβγό ολόκληρο, ωστόσο έχει και φτωχότερη διατροφική αξία.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και καθόλου λιπαρά ενώ από άλλα θρεπτικά συστατικά περιέχει μόνο κάλιο. Ολόκληρο το αβγό από την άλλη μπορεί να περιέχει περισσότερα λιπαρά και χοληστερόλη και γι’ αυτό να το αποφεύγουμε, όμως περιέχει και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως, βιταμίνη Α, Β, Β12, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ασβέστιο, Ω3 λιπαρά και σίδηρο.

Μπερδεύτηκες; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο η καλύτερη επιλογή είναι ολόκληρο το αβγό. Συμβουλεύει ωστόσο να μην τρώμε παραπάνω από 2 αβγά τη μέρα, αλλά και να αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωσή τους. Για όσους γυμνάζονται και έχουν μεγαλύτερες πρωτεϊνικές ανάγκες προτείνει την προσθήκη 1-2 ασπραδιών στη διατροφή τους τη μέρα, καθώς είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προσθέσεις πρωτεΐνη στην ομελέτα σου χωρίς να τη γεμίσεις λιπαρά.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης χοληστερόλης είναι 300 mg. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχεις πρόβλημα με τη χοληστερίνη σου μπορείς να τρως ένα ολόκληρο αβγό την ημέρα, καθώς περιέχει 211mg.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλό θα ήταν βέβαια να μην το παρακάνεις με τα γαλακτοκομικά και τα κρεατικά, καθώς περιέχουν και αυτά χοληστερόλη, ενώ φρόνιμο θα ήταν προτού κάνεις κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σου, να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.