Πέντε τροφές που δεν γνωρίζουμε ότι μας προκαλούν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Πέντε τροφές που δεν γνωρίζουμε ότι μας προκαλούν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Τον παλιό καλό καιρό γνωρίζαμε πως τα τρόφιμα που αγοράζουμε δεν πρόκειται να μας σκοτώσουν. Ο τρόπος που καλλιεργούνταν ήταν εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Οι αλλαγές που έγιναν, έγιναν κατ’ αρχήν για να γίνει το φαγητό περισσότερο για όλους. Όμως, αυτό εμπεριέχει κινδύνους για τη διατροφή μας, γιατί τα φαγητά που δεν είχαμε πρόβλημα να φάμε στο παρελθόν σήμερα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολλούς «δολοφόνους» του οργανισμού μας στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο.

1. Καπνιστό κρέας

Ο προφανής λόγος που τα καπνιστά κρέατα είναι ανθυγιεινά για τον οργανισμό μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι απορροφούν τον καπνό, με τη μορφή πίσσας, της ίδιας καρκινογόνου ουσίας που προκαλεί το θάνατο στους καπνιστές.

Αυτός ο τύπος τροφών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και τα ποσοστά του κινδύνου του καρκίνου του στομάχου.

Τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου είναι πολύ μεγαλύτερα σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά είδη τροφίμων που είναι ιδιαίτερα αλατισμένα ή καπνιστά.

2. Επεξεργασμένo άσπρο αλεύρι

Πάνω κάτω όλοι έχουμε μια ιδέα για το γεγονός ότι το λευκό αλεύρι έχει αποδειχθεί πως είναι ανθυγιεινό, αφού οι διατροφολόγοι και οι γιατροί μας προτρέπουν να τρώμε ολικής αλέσεως.

Ο ένας λόγος είναι πως η διαδικασία της λεύκανσης των σιτηρών με φυσικό τρόπο είναι πολύ αργή για τους μύλους σήμερα, αλλά τη λύση μπορεί να δώσει ο ψεκασμός με αέριο χλώριο που δίνει γρήγορα πλούσια λευκή εμφάνιση. Όμως, το χλώριο κάθε άλλο παρά υγιεινό είναι.

Επίσης, το λευκό αλεύρι έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που αυξάνει γρήγορα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης, που μπορεί να είναι μια άμεση αιτία διαβήτη, ενώ εκτός αυτού πιστεύεται ότι εξαπλώνει τα καρκινικά κύτταρα «ταΐζοντας» απευθείας τα κύτταρα.

3. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Ο λόγος που οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν αποκτήσει τέτοια δημοτικότητα είναι επειδή οι άνθρωποι είτε προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη είτε είναι διαβητικοί και πρέπει να παίρνουν υποκατάστατα ζάχαρης. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί και να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αναστέλλουν επίσης την ικανότητα του σώματος να παρακολουθεί την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων και κάνουν το σώμα να επιθυμεί κάτι ακόμα πιο γλυκό.

4. Κονσερβοποιημένες ντομάτες

Οι κονσέρβες σε γενικές γραμμές βλάπτουν. Η επένδυση σε όλα σχεδόν τα κονσερβοκούτια γίνεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη-Α ή BPA. Αυτή η χημική ουσία είναι ασύμβατη με τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του.

Ο λόγος που ειδικά οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπαίνουν στο στόχαστρο είναι το γεγονός ότι είναι έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή της ΒΡΑ που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού πάνω στις ντομάτες, κάνοντας δυνητικά επιβλαβή όλα τα φαγητά που έχετε φτιάξει με τις κονσερβοποιημένες ντομάτες.

5. Ψάρια ιχθυοτροφείου

Πολλοί άνθρωποι που είναι μανιακοί με τον αθλητισμό και τη διατροφή θεωρούν το ψάρι ως το «ιερό δισκοπότηρο» της άπαχης πρωτεΐνης. Το ψάρι όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά περιέχει πολλά υγιεινά λίπη και έλαια που βοηθούν το μυαλό μας να τα βγάλει πέρα με τον καλύτερο τρόπο στην καθημερινότητα.

Τα ψάρια που μεγαλώνουν στα ιχθυοτροφεία, ωστόσο, περιέχουν τόσα πολλά χημικά, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα που μερικές φορές είναι να απορεί κανείς πώς αυτού του είδους η τροφή είναι «νόμιμο» να καταναλώνεται.

Στα ιχθυοτροφεία, επίσης, τα ψάρια είναι τόσο κοντά συσκευασμένα το ένα με το άλλο που περιέχουν έως και 30 φορές περισσότερες θαλάσσιες ψείρες από τα «ξαδέρφια» τους που ζουν στις ανοιχτές θάλασσες. Και σα να μην έφτανε αυτό, λόγω της αιχμαλωσίας τους τείνουν να περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα υγιή λίπη και έλαια από αυτά που κάνουν τα ψάρια τόσο ξεχωριστό είδος διατροφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι πρέπει, ενώ αντίθετα περιέχουν περισσότερο υδράργυρο, που είναι ένα ακόμα τοξικό για τον άνθρωπο στοιχείο που μπορεί να βρεθεί στα ψάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.