ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Βιταμίνη Β12: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την ανεπάρκειά της

Βιταμίνη Β12: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την ανεπάρκειά της

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα νευρολογικά προβλήματα, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η βιταμίνη Β12 είναι πολύτιμη για τον οργανισμό και η ανεπάρκειά της μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, προειδοποιεί ένας αμερικανός ειδικός.

Η βιταμίνη Β12 είναι μία βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι επίσης απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των νεύρων και τη σύνθεση του DNA.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων – των κυττάρων του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα New York Times ο Dr. Donald Hensrud, διευθυντής του Προγράμματος Υγιεινής Ζωής στην Mayo Clinic, στο Ρότσετσερ της Μινεσότα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμα, αν η ανεπάρκεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προσθέτει.

Ευτυχώς, η ανεπάρκειά της μπορεί να αντιστραφεί σχετικά εύκολα με λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη Β12 εκ φύσεως υπάρχει στα ψάρια, στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Άλλες πηγές της είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και τα θρεπτικά προϊόντα μαγιάς.

Τα ύποπτα συμπτώματα
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

* Κόπωση

* Αδυναμία

* Δυσκοιλιότητα

* Ανορεξία

* Απώλεια βάρους.

Άλλα συμπτώματα είναι:

* Δυσκολίες στη διατήρηση της ισορροπίας

* Κατάθλιψη

* Πνευματική σύγχυση

* Άνοια

* Φτωχή μνήμη

* Πόνος στο στόμα ή στη γλώσσα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μία μορφή αναιμίας που λέγεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί και ως συνέπεια της ανεπάρκειας μιας άλλης βιταμίνης του συμπλέγματος Β, του φολικού (ή φυλλικού) οξέος.

Εάν διαπιστωθεί ότι ένα άτομο πάσχει από μεγαλοβλαστική αναιμία, πρέπει να ελεγχθούν τα επίπεδα και των δύο βιταμινών, κατά τον Dr. Hensrud.

Τα νευρολογικά συμπτώματα, όμως, εκδηλώνονται χωρίς να υπάρχει αναιμία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας όλα τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, μπορεί με τον καιρό να αναπτύξουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, εάν δεν φροντίζουν να λαμβάνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα.

Ωστόσο τα δύο τρίτα των κρουσμάτων της ανεπάρκειας παρατηρούνται στους ηλικιωμένους, κατά τον Dr. Hensrud, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής & Προληπτικής Ιατρικής στην Mayo Clinic.

Όπως εξηγεί, οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς σε αυτήν διότι το στομάχι τους συχνά δεν παράγει αρκετά γαστρικά οξέα (υδροχλωρικό οξύ), τα οποία είναι απαραίτητα για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα.

Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 είναι:

* Οι πάσχοντες από γαστρεντερικά νοσήματα, όπως η κοιλιοκάκη ή νόσος του Crohn.

* Όσοι έχουν κάνει εγχείρηση για αδυνάτισμα

* Όσοι έχουν υποβληθεί σε γαστρεντερική επέμβαση

* Όσοι παίρνουν μετφορμίνη (είναι φάρμακο για τον διαβήτη) ή ορισμένα φάρμακα για τις καούρες.

* Οι πάσχοντες από κακοήθη αναιμία (προσβάλλει το περίπου 2% των ηλικιωμένων).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να μάθει κανείς αν πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 πρέπει να υποβληθεί σε μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.