Πέντε ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν διασκέδαση και καλό φαγητό

Πέντε ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν διασκέδαση και καλό φαγητό

Πέντε ιδανικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, εν όψει Χριστουγέννων, οι οποίοι συνδυάζουν διασκέδαση (σπάνιο στην Ευρώπη να βρει κανείς την ένταση της ελληνικής διασκέδασης…) και αξιοθέατα:

Ανδαλουσία

Που να μείνεις; Στο συγκρότημα κατοικιών Las Chimeneas (www.laschimeneas.com) -ένα ορεινό καταφύγιο στην εκπληκτική, ιστορική περιοχή Alpujarra. Εδώ μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις μερικά από τα καλύτερα τοπικά φαγητά (και επιπλέον ισπανικές και μαυριτανικές σπεσιαλιτέ) υπό την καθοδήγηση του σεφ Tom Ryalls, αλλά και να περιπλανηθείς στην όμορφη έκταση του συγκροτήματος, να μαζέψεις αμύγδαλα και ρόδια ή να αναζητήσεις αρωματικά φυτά πριν γυρίσεις στην κουζίνα για να μάθεις πώς να τα αξιοποιήσεις στο φαγητό σου. Απόλαυσε ένα ποτήρι κρασί και δες τον Tom να ανάβει φωτιά σε μια τρύπα στο έδαφος για να φτιάξει αυθεντική παέγια με οστρακοειδή.

Νόστιμα highlights: Εκτός από τέσσερις επιδείξεις μαγειρικής από τον Tom Ryalls, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ της Alpujarran που ετοιμάζουν στην κουζίνα του Las Chimeneas δύο ντόπιες μαγείρισσες, όπως απίστευτα γευστικές σούπες. Για το καλοκαίρι συστήνονται οι δροσερές σούπες gazpacho ή ajo blanco. Μην παραλείψεις να περάσεις και από τις αγορές του χωριού για να μάθεις για τα τοπικά προϊόντα! Στα κοντινά μπαρ κάθε ποτό συνδυάζεται ιδανικά με tapas.

Τροφή για τα μάτια: Το τοπίο της περιοχής είναι απλά μαγευτικό! Αξίζει να περιπλανηθείς ανάμεσα στις αμυγδαλιές και να περπατήσεις στα βουνά, αλλά και στο μπαλκόνι σου στο ξενοδοχείο να καθίσεις απλά βλέποντας το φως να πέφτει πάνω στα λευκά χωριά, αρκεί για να αισθανθείς όμορφα.

Cotswolds (νότια Αγγλία)

Που να μείνεις; Το spa είναι το επίκεντρο στο κομψό ξενοδοχείο Dormy House (www.dormyhouse.co.uk) στο Cotswolds. Σκοπός του να ανακουφίσει τους ώμους σου από τη στιγμή που φτάνεις! Αλλά το σύγχρονο design του ξενοδοχείου και το πλούσιο, βασισμένο στην εποχικότητα παραδοσιακό φαγητό του, αξίζει την ίδια αναγνώριση. Η κύρια είσοδος σε οδηγεί σε ένα υπέροχο σαλόνι με το τζάκι, δερμάτινους καναπέδες και τεράστια πλεκτά υποπόδια. Το σκανδιναβικού τύπου spa είναι πανέμορφo και προσφέρει θεραπείες αποκλειστικά με προϊόντα Temple Spa, έχει ένα τεράστιο χώρο για ηλιοθεραπεία και χαρίζει μια σπάνια αίσθηση διασκέδασης -ένα ποτήρι Fizz είναι εξίσου αποδεκτό εδώ όπως και ένα τσάι με βότανα.

Νόστιμα highlights: Στο “Potting Shed”, ένα από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, το μενού του σεφ Jon Ingrams περιλαμβάνει σούπα tom yum και γαρίδες τεμπούρα δίπλα σε κλασικά βρετανικά πιάτα όπως πίτα του βοσκού με τυρένιο πουρέ Marmite, καθώς και fish fingers με “cheeky trifle”. Είναι απλό, με καλές τιμές και γεμάτο με ντόπιους που έρχονται για να απολαύσουν τις σπεσιαλιτέ του. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το εστιατόριο “Garden Room” το οποίο είναι ίσως λίγο καλύτερη επιλογή, αλλά αν περιμένεις κολλαριστά τραπεζομάντιλα θα απογοητευτείς. Στο προσωπικό αρέσει να έχουν πιο προσωπική επαφή με τους πελάτες και τους μιλούν με αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια του γεύματος, συνιστώντας το ριζότο Rioja και ανακαλώντας κάθε ποικιλία ενός εντυπωσιακού πλατό τυριών. Το μενού περιλαμβάνει ψητές γαρίδες με μίγμα μπαχαρικών ras el hanout, ψητό αβοκάντο, τερίνα πάπιας και μπριζόλες ψημένες σε φούρνο με κάρβουνα. Στο πρωινό, το γάλα που σερβίρεται σε vintage μπουκάλες είναι από την κοντινή φάρμα Holmleigh Dairy.

Τροφή για τα μάτια: Σε αυτό το ξενοδοχείο όλα έχουν σχέση με τη λεπτομέρεια: παντού υπάρχουν διασκεδαστικές πινελιές, όπως οι πινακίδες “Beware of the chef” (φυλαχτείτε από τον σεφ) στην πόρτα της κουζίνας, ενώ επικρατεί μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Άμστερνταμ

Που να μείνεις; Η φήμη του Άμστερνταμ ως μια πόλη που σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ χαρούμενος έχει να κάνει λιγότερο με τα πολυάριθμα cafes της και περισσότερο με τα νέας γενιάς, μοντέρνα cocktail και wine bars. Είναι εύκολο να τη διασχίσεις με ποδήλατο, τραμ ή με τα πόδια, ενώ ακόμη και οι εκδρομές για τους τουρίστες στο ποτάμι είναι διασκεδαστικές. Στην αριστοκρατική γειτονιά του Herengracht βρίσκεις το νέο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (www.placeshilton.com/wa-amsterdam), την τέλεια βάση για ένα απολαυστικό Σαββατοκύριακο. Αποτελείται από 6 αρχοντικά του 17ου αιώνα παραταγμένα στη σειρά μπροστά στο κανάλι και προσφέρει μια φανταστική θέα του ποταμού.

Νόστιμα highlights: Η γαστρονομική παλέτα του Άμστερνταμ περιλαμβάνει νόστιμα τοπικά προϊόντα. Στο μικροσκοπικό εστιατόριο Gartine (www.gartine.nl) βρίσκεις πιτούλες polardrod με ζαμπόν, τυρί και σαλάτα από τον κήπο του ιδιοκτήτη. Στο cocktail bar Tales and Spirits (www.talesandspirits.com) δοκιμάζεις bitterballen (κεφτεδάκια) και λουκάνικα Brandt & Levi μαζί με ψαγμένα μικρά πιάτα με ψωμάκια με χοιρινό και γλειφιτζούρια με συκώτι πάπιας. Παραέξω προς τα δυτικά της πόλης, το εστιατόριο ΒΑΚ (www.bakrestaurant.nl) στεγασμένο σε μια πρώην αποθήκη αποβάθρας, προσφέρει κρασιά με το ποτήρι παρέα με στρείδια, μπριζόλα ταρτάρ και ριζότο με βρώσιμα άγρια λουλούδια και βότανα.

Πίσω στο ξενοδοχείο το εστιατόριο Zusje Librije έχει κερδίσει δύο αστέρια Michelin από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του! Πρόκειται για το δεύτερο εστιατόριο του ζεύγους Jonnie και Therese Boer, ιδιοκτητών του διάσημου ολλανδικού εστιατορίου De Librijie. Στο Zusje Librije ο σεφ Sidney Schuute δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα με ασιατικές επιρροές. Υπάρχουν πινελιές του παλαιού τύπου Michelin σε ένα πλούσιο πιάτο που συνδυάζει φουά γκρα και στρείδια, καθώς και πολλές ανάλαφρες, σύγχρονες ιδέες όπως ο μαριναρισμένος σε πράσινο τσάι γάδος. Για το τέλος δοκίμασε οπωσδήποτε την “αποδομημένη” τάρτα μήλου. Το ξενοδοχείο προσφέρεται και για βόλτα στην πρωινή αγορά του Σαββάτου στο Noordermarkt, όπου μπορείς να δοκιμάσεις σάντουιτς αλλά και βάφλες σερβιρισμένες με ό,τι μπορείς να φανταστείς, από μήλα και κρέμα κανέλας έως Nutella. Επίσης μπορείς να αγοράσεις τυριά και βιολογικά λαχανικά.

Τροφή για τα μάτια: Από τα εκλεκτά γλυκά που βρίσκονται τοποθετημένα σε γυάλινους θόλους στο σαλόνι του ξενοδοχείου, έως το ποτήρι με το μεταξένιο κόκκινο κρασί που σε περιμένει στο δωμάτιό σου, τα προϊόντα περιποίησης Salvatore Ferragamo και τα υφάσματα σε απαλούς τόνους της λεβάντας και της ώχρας, όλα σε αυτό το ξενοδοχείο σε κάνουν να αισθάνεται υπέροχα.

Exmoor (νοτιοδυτική Αγγλία)

Που να μείνεις; Καθώς κατευθύνεσαι δυτικά κατά μήκος της ακτής του Exmoor, συναντάς το Εθνικό Πάρκο του Exmoor που αποτελείται από βαλτώδεις εκτάσεις, δάσος, κοιλάδες και χωράφια δημιουργώντας ένα απίστευτο τοπίο το οποίο συνδυάζεται με τα ψηλότερα βράχια της χώρας. Τα βράδια της Παρασκευής οι ενημερωμένοι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου από το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο κατευθύνονται στο ξενοδοχείο Cross Lane House (www.crosslanehouse.com), δίπλα σε μια μικρή γέφυρα στο χαριτωμένο χωριό Allerford. Πρόκειται για μια ανακαινισμένη μεσαιωνική αγροικία, η οποία περιλαμβάνει 4 δωμάτια και ένα εστιατόριο που γεμίζει τόσο με ενοίκους όσο και με ντόπιους.

Νόστιμα highlights: Τα μενού του νέου head chef Rob Blackmore, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, στοχεύουν ψηλά. Αξιοποιώντας κυρίως τοπικά προϊόντα αλλά και προϊόντα από το περιβόλι του ξενοδοχείου, δημιουργεί ξεχωριστά πιάτα όπως σολομό καπνιστό με κεδρόμηλα και αρνί με λαχανικά. Τα μοναδικά πιάτα σε συνδυασμό με χρωματιστά ποτήρια που λάμπουν κάτω από το φως των κεριών, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Επιπλέον, οι στενές επαφές με το Christopher Piper Wines έχουν ως αποτέλεσμα μια εκλεκτή λίστα κρασιών. Όσο για το πρωινό, δοκιμάζεις μεταξένιο πόριτζ, φρέσκα σύκα και φρυγανιές με τοπική μαρμελάδα μύρτιλλο.

Λίγο πιο μακριά, το εστιατόριο του ξενοδοχείου The Rising Sun(www.risingsunlynmouth.co.uk) στο Lynmouth κάνει ένα αξιοπρεπές πιάτο με μύδια. Αν πάλι επισκεφτείς την περιοχή Παρασκευή μην παραλείψεις να περάσεις από την αγορά παραγωγών στην πόλη Minehead (www.mineheadfarmersmarket.co.uk) για να αγοράσεις τερίνα καπνιστής πέστροφας, φρέσκο προζυμένιο ψωμί και χειροποίητα cannoli και μετά να ξεκινήσεις για πεζοπορία!

Τροφή για τα μάτια: Οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην περιοχή είναι πολλές. Από τις καλύτερες επιλογές είναι η πεζοπορία υπό τη συνοδεία κάποιου από τους έμπειρους οδηγούς που σου συστήνουν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Επίσης, μια 30λεπτη βόλτα μέσα από το δάσος και τα χωράφια καταλήγει στην παραλία του Bossington, ενώ αν συνεχίσεις έως το μικρό οικισμό Porlock Weir πρέπει να περάσεις για ένα ποτήρι μπύρα από το μπαρ του Bottom Ship (www.shipinnporlockweir.co.uk).

Ανατολικό Σάσεξ

Που να μείνεις; Αμμόλοφοι, ατελείωτη παραλία και υπέροχα μαγειρεμένα θαλασσινά -οι 3 λόγοι για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείς την ιστορική αυτή κομητεία της Αγγλίας. Εκεί βρίσκεις το ξενοδοχείο Gallivant (www.thegallivant.co.uk) που χαρακτηρίζεται από ρετρό αισθητική, με φωτεινά και χαρούμενα μπλε και λευκά δωμάτια. Βέβαια, δε θα έχεις θέα στη θάλασσα από όλα τα δωμάτια (θα πρέπει να ανέβεις στους αμμόλοφους), εκτός και αν κλείσεις ένα από τα Deck rooms που έχουν δικές τους βεράντες.

Νόστιμα highlights: Ο Daniel Perjesi (που έχει περάσεις από τις κουζίνες των The Capital, Club Gascon και The Hambrough), είναι υπεύθυνος στο εστιατόριο του Gallivant και τα συστατικά που χρησιμοποιεί προσπαθεί να μην ταξιδεύουν περισσότερο από 15 μίλια για να φτάσουν στην κουζίνα του. Κοινώς στο μενού βρίσκεις γάδο από το Dungeness, γαρίδες και ό,τι άλλο πιάνει ο Russell (ένας από τους ντόπιους ψαράδες), καθώς και αρνί από τη μικρή πόλη Winchelsea και φρούτα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή. Το πρωινό “ζωντανεύει” με ατελείωτα Bloody Mary, ενώ για να μην ξεφεύγεις από τις παραδοσιακές αγγλικές συνήθειες δε λείπει το απογευματινό τσάι.

Αξίζει να επισκεφτείς επίσης τη μικρή και γραφική πόλη Rye, όπου βρίσκεις καταστήματα με αντίκες, μπαρ και τσαγερί. Μπορείς βέβαια, να επισκεφτείς και την καντίνα με θαλασσινά στο Dungeness (www.dungenessfishhut.net) και να γευτείς νοστιμιές από την ψαριά της ημέρας, όπως ρολό αστακού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τροφή για τα μάτια: Θαλασσινός αέρα, γαλανός ουρανός και μίλια άμμου δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ατελείωτες βόλτες που σου ανοίγουν την όρεξη και σε αναζωογονούν. Μη διστάσεις να γίνεις πάλι παιδί χτίζοντας κάστρα στην άμμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.