Πέντε μύθοι για τις δίαιτες και τη διατροφή μας

Πέντε μύθοι για τις δίαιτες και τη διατροφή μας

Βλάπτει ο καφές; Το βραδυνό φαγητό παχαίνει; Το νερό βοηθάει να χάνουμε κιλά; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καταρρίπτουν μύθους που αφορούν τη διατροφή και τη δίαιτα

Ας δούμε έναν προς ένα τους διατροφικούς μύθους που νομίζαμε πως ισχύουν αλλά τελικά καταρρίπτονται:

1.Μύθος: Το φαγητό το βράδυ σας παχαίνει
Η πραγματικότητα: Διαλέγοντας έξυπνα το βραδινό σας γεύμα και αποφεύγοντας να το καταναλώσετε πολύ κοντά στην ώρα που θα πέσετε για ύπνο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ότι το βραδινό φαγητό θα σας παχύνει. Αποφύγετε ωστόσο την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού γιατί είναι γεγονός ότι η πρόσληψη μεγάλου αριθμού θερμίδων θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και αυτό αφορά κάθε γεύμα και όχι μόνο το βραδινό.

2.Μύθος: Κάποιοι τύποι σακχάρων είναι χειρότεροι από άλλους

Η πραγματικότητα: Κλασική λευκή ζάχαρη, σιρόπι αγαύης και μέλι περιέχουν όλα θερμίδες (20-40 θερμίδες ανά κουταλάκι). Ακόμη, δεν έχει αποδειχθεί ότι οι διαφορετικοί τύποι σακχάρων αφομοιώνονται με διαφορετικό τρόπο από τον οργανισμό. Προσπαθήστε λοιπόν αντί να αποφεύγετε συγκεκριμένα είδη ζάχαρης, απλά να περιορίσετε συνολικά την κατανάλωσή της, ιδιαίτερα σε επεξεργασμένα προϊόντα.

3.Μύθος: Ο καφές μας βλάπτει

Η πραγματικότητα: Υπάρχει ένας μύθος που έχει καταρριφθεί πρόσφατα και αφορά τον καφέ. Μέχρι τρία φλυτζάνια καφέ ημερησίως μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Επιπλέον πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν οφέλη υγείας για όσους καταναλώνουν καφέ. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών σχετίζεται και με την καθημερινή απόλαυση του ελληνικού καφέ.

4.Μύθος: Χάστε κιλά πίνοντας περισσότερο νερό

Η πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νερό είναι ζωτικός παράγοντας για τον οργανισμό μας, αλλά είναι αλήθεια ότι βοηθά στην απώλεια βάρους; Όχι ακριβώς. Αν πίνοντας νερό ουσιαστικά αποφεύγετε να φάτε κάποιο θερμιδογόνο σνακ, τότε είναι λογικό να ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας. Αν όμως απλά πίνετε πολύ περισσότερο νερό, χωρίς να αλλάζετε τίποτα άλλο στη διατροφή σας, τότε δεν θα δείτε καμία διαφορά στη ζυγαριά σας.

5.Μύθος: Οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση βάρους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πραγματικότητα: Σταματήστε να πιστεύετε (και) αυτό τον διατροφικό μύθο. «Tο θέμα της αύξησης ή της μείωσης του βάρους έχει να κάνει με το ενεργειακό μας ισοζύγιο μέσα στην ημέρα» επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη και συνεχίζει «Παρότι μπορεί η σύσταση της διατροφής να παίξει κάποιο ρόλο στην απώλεια βάρους, οι υδατάνθρακες δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται για το αντίθετο. Άλλωστε αποτελούν το βασικό ενεργειακό καύσιμο του σώματος». Συνεπώς, εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά, θα πρέπει να μειώσουμε τις μερίδες μας, εξακολουθώντας να προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.