ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aυτές είναι οι τροφές που καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι «ύποπτες» για Αλτσχάιμερ!

Aυτές είναι οι τροφές που καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι «ύποπτες» για Αλτσχάιμερ!

Όταν οι άνθρωποι συζητούν για τη διατροφή, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η απώλεια βάρους. Η διατροφή όμως δεν επιδρά μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο.

Οι ανθυγιεινές τροφές δεν καταστρέφουν μόνο τη σιλουέτα σας, έχουν επιπτώσεις και στον εγκέφαλό σας.

Συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνουν το κίνδυνο παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Τηγανητά: Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο και προκαλούν γνωστική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, έλλειψη διαύγειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

Πρόχειρο φαγητό: Το fast food συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γεύματα μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού συμβάλλει επίσης στην έκπτωση της μνήμης.

Τεχνητά γλυκαντικά: Επηρεάζουν κυρίως το βάρος, είναι όμως επιβλαβή και για τον εγκέφαλο λόγω της σύνδεσης διαβήτη και άνοιας. Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές είναι πλούσιες σε πρόσθετα και τεχνητά σάκχαρα.

Ποτά με ζάχαρη: Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, φρουτοχυμοί, είναι ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας.

Ψάρια: Κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, το βασιλικό σκουμπρί, ο ξιφίας, ο καρχαρίας κλπ.

Τροφές με πολύ αλάτι: Αποφεύγετε τις πολύ αλμυρές τροφές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Αποφεύγετε επίσης το πολύ αλάτι στο μαγείρεμα.

Φυτικά έλαια: Το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αντικαταστήστε τα με ωμέγα-3 λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Μαργαρίνη: Η επιλογή μαργαρίνης αντί για βούτυρο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Η μαργαρίνη επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου επειδή προκαλεί τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που λέγεται βήτα αμυλοειδές και συμβάλλει στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Επεξεργασμένα τυριά: Τα συσκευασμένα μείγματα τυριών, τα τυριά σε φέτες, τα στικς τυριού και οι κρέμες τυριών, όπως αυτές που περιχύνονται πάνω από τα επίσης ανθυγιεινά νάτσος, αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συσκευασμένα κρέατα: Αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον, κρέατα σε κονσέρβες, είναι γεμάτα συντηρητικά, σάκχαρα και αλάτι, συστατικά που βλάπτουν το σώμα και το μυαλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.