Τα πέντε τρόφιμα που κάνουν επίθεση στο κοιλιακό λίπος

Τα πέντε τρόφιμα που κάνουν επίθεση στο κοιλιακό λίπος

Δεν πρόκειται για μαγικές τροφές, ούτε για θαύματα της φύσης. Φαίνεται όμως ότι κάτι τρέχει με ορισμένα τρόφιμα και πλέον έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν πράγματι έχουν την ιδιότητα είτε να «ξυπνούν» τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις μας, ή να ευνοούν τη λιπόλυση. Ας δούμε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες…

Τρώμε αμύγδαλα

Παρότι θερμιδογόνα τα ίδια όπως άλλωστε και όλοι οι ξηροί καρποί εντούτοις η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι τα υπέρβαρα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 42 γρ. αμύγδαλα, εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στο κοιλιακό λίπος και στα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν τις αντίστοιχες θερμίδες από κάποιο σνακ τύπου κέικ. Να θυμίσουμε ότι τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φώσφορο και μαγνήσιο, ενώ παράλληλα περιέχουν πρωτεΐνη (100γρ αμύγδαλα περιέχουν περίπου 20γρ πρωτεΐνης) που συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού.

Καταναλώστε 6-10 αμύγδαλα καθημερινά, φροντίζοντας να είναι ανάλατα

Λίγο ταμπάσκο
Μελέτη έδειξε ότι 5ml σάλτσας ταμπάσκο – καφτερή σάλτσα που περιέχει τσίλι – στο φαγητό μπορεί να αυξήσει τις καύσεις έως και κατά 15% μέχρι και δύο ώρες μετά το γεύμα. Τα καφτερά λοιπόν είναι μια λύση για μια μικρή ώθηση στον μεταβολισμό μας έστω και πρόσκαιρη.

Ρίχνετε μισή καυτερή πιπεριά όταν μαγειρεύετε και το φαγητό το «σηκώνει» π.χ. φασολάδα

Λευκό ξύδι ή μηλόξυδο

Αυτοί οι δύο τύποι ξυδιού έχουν μελετηθεί εκτενώς από τους ερευνητές. Οι έρευνες σε παχύσαρκους ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι εκείνοι που κατανάλωναν καθημερινά ξύδι είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κατανάλωναν. Τα οφέλη του ξυδιού αποδίδονται κυρίως στο οξικό οξύ που περιέχει, το πιο κοινό οργανικό οξύ και ένα από τα παλαιότερα οξέα που έχει χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος.

Προσθέστε ξύδι στις σαλάτες αλλά και στα φαγητά σας π.χ. στις φακές

Γκρειπφρούτ

Η δράση του γκρέιπφρουτ αποδίδεται στο συστατικό ναρινγερίνη που περιέχει και το οποίο βρίσκεται και στο λεμόνι. Η ναρινγερίνη φαίνεται ότι δρα ενάντια στη συσσώρευση λίπους και ότι συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα. Σε αμερικανική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά ενάμιση φρούτο την ημέρα), μετά από δώδεκα εβδομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο δυο κιλά. Βέβαια πριν καταφύγουμε σε υπερβολές όσον αφορά την κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή σε περίπτωση που λαμβάνουμε φάρμακα καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Καταναλώνετε συχνότερα λεμόνια και γκρέιπφρουτ προσθέτοντάς τα στους χυμούς σας

Άφθονα μούρα

Εντάσσοντας τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων στη διατροφή μας μπορεί να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας. Στα μούρα κάθε είδους αποδίδονται λιποδιαλυτικές ιδιότητες και θεωρείται ότι η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Μάλιστα η καθημερινή κατανάλωσή τους σαν απογευματινό σνακ οδηγεί σε μείωση της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης έως και κατά 134 θερμίδες σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Loughborough. Ενδεχομένως η δράση τους να αποδίδεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντάξτε τα μούρα στο διαιτολόγιό σας, είτε σκέτα, είτε με την μορφή χυμού είτε συνοδεύοντας το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.