Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει να τρως βρώμη!

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει να τρως βρώμη!

Το πόριτζ (porridge) ή αλλιώς χυλός με βρώμη και γάλα ή νερό, συχνά εμπλουτισμένος με φρούτα -φρέσκα ή αποξηραμένα-, ξηρούς καρπούς και κανέλα για άρωμα, είναι αγαπημένη επιλογή για πρωινό κυρίως των Βρετανών. Ωστόσο, κάνει τόσο καλό στην υγεία, ώστε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να το βάλεις κι εσύ στην καθημερινότητα σου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Chris Seal του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, όλοι θα έπρεπε να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα μπολ πόριτζ, καθώς έτσι ωφελείται σημαντικά οργανισμός. Για την ακρίβεια:

1. Ρίχνει τη χοληστερόλη.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Η βρώμη, που είναι και το κύριο συστατικό, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα ενδείκνυται για άτομα με διαβήτη.

4. Οι διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης απορροφούν 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό και σχηματίζουν ένα πήκτωμα ή γέλη, που επιβραδύνει την πέψη τόσο στο στομάχι όσο και στο λεπτό έντερο. Κατά συνέπεια, χορταίνεις γρηγορότερα και μένεις χορτάτος για περισσότερο.

5. Επιταχύνει το μεταβολισμό.

6. Ένα μπολ πόριτζ σου προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες από μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

7. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως χαλκό, σίδηρο και μαγγάνιο.

8. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Μάλιστα, η οικογένεια Donelly από την βόρεια Ιρλανδία, που μπήκε πρόσφατα στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η γηραιότερη οικογένεια στον κόσμο, αποκάλυψαν ότι το μυστικό της μακροζωίας τους είναι το πόριτζ, που φροντίζουν να απολαμβάνουν ανελλιπώς 2 φορές τη μέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ πριν κοιμηθούν.

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο μπολ πόριτζ
Απλά τα πράγματα με το πόριτζ. Για τη βασική συνταγή θα χρειαστείς μόνο:
160γρ. νιφάδες βρώμη
600ml γάλα ή νερό (οι vegetarians και vegans μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυτικό γάλα)
λίγο αλάτι ή ζάχαρη (προαιρετικά και αναλόγως με το αν θέλεις αλμυρό ή γλυκό αποτέλεσμα)

Διαδικασία
Ρίχνεις τη βρώμη με το νερό ή το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτεις αλάτι ή ζάχαρη αν θες και τα βάζεις στη φωτιά να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

Αν θέλεις το πόριτζ σου πιο αραιό, απλά προσθέτεις περισσότερο γάλα ή νερό, μέχρι να πετύχεις την επιθυμητή πυκνότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι άλλο μπορείς να προσθέσεις στο πόριτζ σου;
Κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδια, αμύγδαλα, διάφορα berries, μπανάνα, μήλο, σταφίδες και γενικά ό,τι άλλο σου αρέσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.