Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Aυτοί είναι οι φρουτοχυμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Aυτοί είναι οι φρουτοχυμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αν και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα ροφήματα με ζάχαρη δεν είναι καθόλου υγιεινά και ότι μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου αρκετά προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, δεν ξέραμε ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι φρουτοχυμοί.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης JAMA Network Open, υποστηρίζει τώρα ότι η μεγάλη κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Συγκεκριμένα στην έρευνα η επικεφαλής (αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα) Jean Welsh και η ομάδα της συγκέντρωσαν δεδομένα από 13.440 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 64 ετών από το 2003 έως το 2007. Οι συμμετέχοντες (το 71% εκ των οποίων ήταν παχύσαρκοι) ρωτήθηκαν πόσα ζαχαρούχα ροφήματα κατανάλωναν και τα αποτελέσματα ήταν απροσδόκητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έπιναν ποτά με ζάχαρη, ακόμα και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων είχαν υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο. Επιπλέον για κάθε 60ml χυμού που κατανάλωναν έξτρα ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο.
Αν και οι χυμοί περιέχουν θρεπτικά συστατικά έχουν επίσης σχετικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης από φυσικές πηγές. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων, που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ολόκληρα φρούτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν και οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο επιβλαβείς όσο τα ζαχαρούχα ποτά, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να μετριάζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και ακόμα περισσότερο στα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος», δήλωσε χαρακτιριστικά η Δρ. Guasch-Ferre.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.