ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε ποιους κάνουν κακό τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Σε ποιους κάνουν κακό τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 «δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται» να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου πλούσιου σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των ωμέγα-3 στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές στην ανασκόπηση που δημοσιεύουν στο BMJ εξέτασαν δεδομένα πάνω από 80 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και απέτυχαν να βρουν κάποιο όφελος. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι ωμέγα-3 που προέρχονταν από ιχθυέλαιο είχαν μικρή ή καμιά απολύτως επίδραση στην πιθανότητα διάγνωσης διαβήτη ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, ανεξαρτήτως του πόσο χρόνο είχαν πάρει τα συμπληρώματα οι συμμετέχοντες στις μελέτες.

Οι περισσότεροι πάσχοντες από διαβήτη (90%) είναι τύπου 2, δηλαδή το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή το σώμα αποτυγχάνει να αντιδράσει στην ινσουλίνη.

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της πάθησης.

Η Δρ. Lee Hooper, επικεφαλής των ερευνητών σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί φόβοι ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να είναι επιβλαβή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 κάνοντας τον έλεγχο της γλυκόζης δυσκολότερο.

Αλλά οι πάσχοντες ή όσοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν υψηλή επίπεδα τριγλυκεριδίων, λιπίδια του αίματος που τα ωμέγα-3 έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν.

«Στην έρευνά μας δεν βρήκαμε ούτε όφελος, ούτε κίνδυνο. Και τα συμπληρώματα αυτά είναι ακριβά. Αν κάποιος λοιπόν έχει διαβήτη είναι προτιμότερο να δαπανά χρήματα σε άλλα πράγματα, όπως στην γυμναστική και όχι σε ιχθυέλαια», πρότεινε η ερευνήτρια.

Ο Douglas Twenefour, αναπληρωτής προϊστάμενος υγειονομικής φροντίδας στον μη κυβερνητικό οργανισμό Diabetes UK σχολίασε πως «μια υγιεινή πολυποίκιλη διατροφή είναι σημαντική και είναι γνωστό ότι συγκεκριμένες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το γιαούρτι και το τυρί, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.