ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να βγάλεις από την διατροφή σου για να χάσεις τα περιττά κιλά

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να βγάλεις από την διατροφή σου για να χάσεις τα περιττά κιλά

Οι διατροφολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δε χρειάζεται να αποκλείσετε καμία ομάδα τροφών προκειμένου να αδυνατίσετε και να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Ωστόσο, σε κάθε ομάδα τροφών υπάρχουν οι υγιεινές επιλογές και οι επιλογές που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία σας και τη σιλουέτα σας. Έτσι, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στην καθημερινή διατροφή σας όλες τις ομάδες τροφών, αλλά και να αποκλείετε τα τρόφιμα που είναι επωφελή για εσάς.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καλό είναι να περιορίσετε ή και να αποκλείσετε τα παρακάτω τρόφιμα από την καθημερινή διατροφή σας για να διευκολύνετε τη διαδικασία απώλειας κιλών.

*Τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα

Οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο και οι πίτσες μπορεί να έχουν νόστιμη γεύση, όμως έχουν και πολλές θερμίδες. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών τροφών σε τακτική βάση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Ενώ καλό είναι να βγάλετε αυτά τα τρόφιμα από το πιάτο σας, τα καλά λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Επομένως, φροντίστε να παίρνετε το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σας από πηγές ακόρεστου λίπους, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

*Τρόφιμα και ποτά με προστιθέμενη ζάχαρη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όπως αυτά που υπάρχουν στα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς, τις καραμέλες, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα γλυκά, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Ακριβώς επειδή η ζάχαρη δεν εντοπίζεται μόνο στα γλυκά, είναι σημαντικό να σταματήσετε την κατανάλωση κάθε μορφής ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που περιέχεται στα προπαρασκευασμένα φαγητά, τα αναψυκτικά και το λευκό αλεύρι.

*Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Μείνετε μακριά από το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα ζαχαρούχα ποτά. Δεν είναι μόνο το προφανές πρόβλημα με τις θερμίδες αυτών των τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα διαταράσσουν την ινσουλίνη, επιδεινώνοντας το αίσθημα πείνας.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα, κάτι το οποίο κάνει τα λιποκύτταρα να αποθηκεύουν περιττές θερμίδες.

Αντιθέτως, πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι ωστόσο δρουν ως σύνθετοι και άρα είναι εξαιρετικοί για τη δίαιτά σας.

*Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Κάποια τρόφιμα υποβάλλονται σε χαμηλό επίπεδο επεξεργασίας που δεν επηρεάζει τη διατροφική τους αξία, όπως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Άλλα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα συσκευασμένα σνακ και το junk food, είναι υψηλά επεξεργασμένα και τους προστίθενται ζάχαρη, συντηρητικά, αλάτι ή/και λίπος.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, χρώματα και γεύσεις, πολλά από τα οποία είναι τεχνητά. Το περιττό αλάτι, η ζάχαρη και το λίπος σε αυτού του είδους τις επεξεργασμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας.

*Αλκοόλ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα μια στο τόσο δε σας επηρεάζουν αρνητικά, ένα ποτό – ή περισσότερα – κάθε βράδυ δυσκολεύουν την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, τόσο εξαιτίας των περιττών «κενών» θερμίδων όσο και γιατί μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας για φαγητό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.