Αυτό είναι το αντιυπερτασικό τρόφιμο που ρίχνει και τη χοληστερόλη

Αυτό είναι το αντιυπερτασικό τρόφιμο που ρίχνει και τη χοληστερόλη

Σημαντικό στοιχείο της διατροφής στον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή της Αθήνας από τους Γερμανούς, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί μέχρι και σήμερα απαραίτητο εφόδιο μαζί με το κρασί, για τις καθημερινές αγροτικές εργασίες στις περιοχές όπου καλλιεργείται.

Πρόκειται για το μοναδικό είδος σταφίδας σε παγκόσμια κλίμακα για το οποίο έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε εθελοντές.

Ένας από τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι η σημαντική μείωση που προκαλεί στη διαστολική αρτηριακή πίεση, της τάξεως των 5,5 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Η μείωση αυτή είναι καλύτερη από εκείνη που επιτυγχάνεται με πολλά φάρμακα.

Επίσης, με την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους σταφίδας παρατηρείται αύξηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος στο αίμα- παράμετρος άκρως σημαντική, αφού προσφέρει μια «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και στον καρκίνο.

Μειώνει, επιπλέον, κατά 8 μονάδες ανά λίτρο αίματος (U/I) την οξειδωμένη μορφή της «κακής» LDL χοληστερόλης, ενώ σε υγιείς εθελοντές-καπνιστές, η κατανάλωση Κορινθιακής σταφίδας αναστρέφει το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες λόγω του καπνίσματος. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ως βασική αιτία για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Κατά την κατανάλωσή της, δεν αυξήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αλλά και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η σταφίδα δεν έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των εθελοντών με διαβήτη τύπου 2 στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρουσιάστηκε εξαιρετική δράση της Κορινθιακής σταφίδας επί της λιπώδους διήθησης του ήπατος και στην αθηρωμάτωση.

Σε ζωικά πρότυπα η κατανάλωση Κορινθιακής σταφίδας περιόρισε το οξειδωτικό στρες στον ορό του αίματος, το οποίο είχε προκληθεί από παρατεταμένη υπερχοληστερολαιμία.

Μύθοι και Πραγματικότητα

Η σταφίδα παχαίνει… Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες και κατανάλωναν σταφίδες σε καθημερινή βάση, κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, επειδή η Κορινθιακή σταφίδα βοηθά στον κορεσμό, λόγω των περιεχόμενων φυτικών ινών και της γλυκύτητάς της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σταφίδα δεν είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς… Στην πραγματικότητα, η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100), με αποτέλεσμα η σταφίδα να έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63). Οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική επίδραση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.