Οι πέντε μύθοι που υπάρχουν γύρω από τον καφέ

Οι πέντε μύθοι που υπάρχουν γύρω από τον καφέ

Ο καφές αποτελεί για κάποιους απόλαυση, για άλλους είναι συντροφιά ή ευκαιρία συνάντησης με φίλους, ενώ για τους περισσότερους είναι μία από τις πρώτες σκέψεις της ημέρας. Όπως και να έχει, ο καφές είναι μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες και επειδή αρνούμαστε να τον…κατηγορούν άδικα, αποφασίσαμε να διαλευκάνουμε μερικούς μύθους και αλήθειες για το αγαπημένο μας ρόφημα.

Μύθος 1: Ο καφές προκαλεί αϋπνία
Η αλήθεια είναι πως συνήθως η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο μόνο όσων δεν πίνουν συστηματικά καφέ. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αντοχή στην καφεΐνη και γι’ αυτό κάποιος μπορεί να πιει έναν καφέ το πρωί και να μην κοιμηθεί για τρεις μέρες και άλλος να πίνει κάθε μέρα τέσσερις και να μην έχει κανένα πρόβλημα.

Μύθος 2: Ο καφές βλάπτει την υγεία
Έχουμε την τάση να κατηγορούμε διαρκώς τον καφέ κυρίως εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει. Ξεχνάμε, όμως, πως ο καφές περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό μας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Μύθος 3: Ο καφές προκαλεί νευρικότητα
Πόσες φορές δεν έχεις εκνευριστεί (ακόμα περισσότερο) όταν σε βλέπουν οι φίλοι σου έξαλλο και σου λένε να κόψεις τους καφέδες γιατί σε πειράζουν στα νεύρα; Ε τώρα θα ξέρεις τι να τους απαντήσεις καθώς, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη που περιέχει ο καφές ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην είναι ικανή να μας προκαλέσει υπερδιέργεση και νευρικότητα. Αντίθετα, μπορεί να μας τονώσει και να συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης και στη μείωση της υπνηλίας. Η καφεΐνη αυξάνει επίσης τις τιμές των κατεχολαμινών, των ορμονών που καταπολεμούν το άγχος, κάνοντας έτσι τον καφέ το κατάλληλο ρόφημα όταν θες να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις.

Μύθος 4: Ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, κακή λεμφική κυκλοφορία και μειωμένη σωματική δραστηριότητα, καθώς επίσης και στην πρόσληψη λιπαρών τροφών και κακής ενυδάτωσης του οργανισμού. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η καφεΐνη προκαλεί ή επιδεινώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μάλιστα πολλοί έχουν υποστηρίξει πως δρα ενάντια στην κυτταρίτιδα και στην παχυσαρκία αφού αυξάνει τον μεταβολισμό μέσω αύξησης της θερμογένεσης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να καταναλώνουμε 2-3 φλιτζάνια σκέτου καφέ ημερησίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μύθος 5: Ο καφές προκαλεί κατακράτηση υγρών
Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, αφού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.