Οι 7 θαυματουργές τροφές που βοηθούν στην αύξηση κολλαγόνου

Οι 7 θαυματουργές τροφές που βοηθούν στην αύξηση κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, η οποία με την πάροδο του χρόνου μειώνεται αισθητά. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της και το δέρμα να χαλαρώνει εμφανίζοντας ρυτίδες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και στην υγεία του δέρματος, ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι παίζει ρόλο και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Όσο μεγαλώνουμε η δυνατότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο μειώνεται. Μετά την ηλικία των 35 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την δράση του κολλαγόνου, αυτής της πρωτεΐνης που φροντίζει για την ελαστικότητα και την νεανικότητα του δέρματός μας.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο στον οργανισμό μας. Σε γενικές γραμμές η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδιωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.

Ας δούμε τις 7 τροφές:

1. Σολομός

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Να τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα καθώς περιέχουν πολύτιμα λιπαρά ω-3.

2. Σκούρα πράσινα λαχανικά

Βάλτε λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο στη διατροφή σας κάθε μέρα. Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λουτεΐνη. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές χημικών συστατικών που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

3. Ζωμός οστών κρέατος

Αν μπορούσαμε να προτείνουμε μόνο μία τροφή για την ενίσχυση του κολλαγόνου, θα ήταν ο ζωμός από οστά. Ο ζωμός των οστών βοοειδών είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του δέρματος, ενώ ο ζωμός κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι ιδανικός για τη στήριξη των αρθρώσεων.

4. Αβοκάντο

Περιέχει βιταμίνη Ε που βοηθά στην πρόληψη της αποικοδόμησης κολλαγόνου, καθώς στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων του δέρματος.

5. Σκόρδο

Το θείο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και την πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου. Το σκόρδο όπως και τα πράσα, το σχοινόπρασο και τα κρεμμύδια είναι οι καλύτερες πηγές θείου.

6. Κόκκινα λαχανικά

Οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και τα παντζάρια περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Τα κόκκινα λαχανικά ενισχύουν τα επίπεδα κολλαγόνου του οργανισμού.

7. Τα εσπεριδοειδή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περιέχουν τεράστιες ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία επίσης παίζει ρόλο στην μετατροπή των αμινοξέων σε κολλαγόνο. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου στο σώμα καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για το δέρμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.