Τελικά μπορούν όσοι έχουν χοληστερίνη να τρώνε αυγά;

Τελικά μπορούν όσοι έχουν χοληστερίνη να τρώνε αυγά;

Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη πολλοί θεωρούν ότι αυτό θα αυξήσει περισσότερο της χοληστερόλη τους στο αίμα.

Ωστόσο, αυτό δε φαίνεται να ισχύει, καθώς οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν πως το κορεσμένο λίπος και όχι η χοληστερόλη που περιέχουν τα τρόφιμα επιδρούν στη χοληστερόλη του αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας θα πρέπει να περιορίσετε τα λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και τα γλυκά που είναι πλούσια σε λιπαρά κι έχουν παρασκευαστεί με ζωικό βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά και κρέμα γάλακτος.

Εάν λοιπόν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε κορεσμένο λίπος, τότε τα αυγά μπορούν να αποτελούν μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη καλό θα ήταν να περιορίσετε τη χοληστερόλη που λαμβάνετε μέσω της τροφής σε περίπου 200mg καθημερινά.

Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα φαίνεται να είναι μία ασφαλής ποσότητα, ωστόσο συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που θα αξιολογήσει συνολικά την ποιότητα της διατροφής σας και θα καθορίσει το διατροφικό σας πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Έτσι τα αυγά δε θα πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιό σας σε περίπτωση υπερχοληστερολαιμίας αλλά αντιθέτως παρέχουν αρκετά οφέλη.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες, ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, συστατικά απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού. Η πρωτεΐνη των αυγών είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον είναι πηγή βιταμίνης D, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, βιταμινών που πολλοί δεν προσλαμβάνουν σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Τα αυγά είναι αρκετά χαμηλά σε λιπαρά
Ο κρόκος του αυγού περιέχει λίπος αλλά το ασπράδι σχεδόν καθόλου. Ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 4 γραμμάρια λίπους. Από αυτήν την ποσότητα μόνο το 1 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος που φαίνεται να αυξάνει τη χοληστερόλη.

Τα αυγά μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους
Μπορούν να αποτελέσουν μέρος του πρωινού σας βραστά ή σαν ομελέτα αλλά και σαν κυρίως γεύμα σαν ομελέτα με διάφορα λαχανικά. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν κι ένα γρήγορο και πολύ θρεπτικό ενδιάμεσο snack.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αυγά είναι πολύ καλή επιλογή και για τα παιδιά
Μετά την ηλικία των έξι μηνών τα αυγά μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο των παιδιών και να τους προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε μικρό όγκο με βολικό και φθηνό τρόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.