Τα οφέλη των ξηρών καρπών σόγιας στον οργανισμό

Τα οφέλη των ξηρών καρπών σόγιας στον οργανισμό

Οι ξηροί καρποί σόγιας είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ισοφλαβόνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα παραπάνω έχουν αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των οστών, ενώ βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση ξηρών καρπών σόγιας.

  • Υγεία καρδιάς: Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και το άλφα-λινολενικό οξύ που περιέχουν οι καρποί σόγιας συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής, έδειξε ανασκόπηση 35 μελετών. Έχει διαπιστωθεί ότι η καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων πρωτεϊνών από καρπούς σόγιας επί οκτώ εβδομάδες μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10% και τη διαστολική κατά 7%.
  • Απώλεια βάρους: Περιέχουν πρωτεΐνες που ενισχύουν την πέψη, γι’ αυτό βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μελέτη σε παχύσαρκους έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν ολιγοθερμιδική διατροφή με πρωτεΐνες σόγιας, έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν δίαιτα με ζωικές πρωτεΐνες.
  • Υγεία οστών: Οι ισοφλαβόνες των σπόρων σόγιας αυξάνουν την αντοχή των οστών και προλαμβάνουν την ευθραυστότητα. Η γενιστεΐνη, ένα ισοφλαβονοειδές που περιέχει η σόγια, μειώνει τον βαθμό απομάκρυνσης του ασβεστίου από τα οστά, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.
  • Εμμηνόπαυση: Η πτώση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγές στη διάθεση και εξάψεις. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και γι’ αυτό πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μισού φλιτζανιού σπόρων σόγιας μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των εξάψεων κατά 40% σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
  • Κατά του καρκίνου: Έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τον προστάτη. Ο λόγος είναι και πάλι η δράση των ισοφλαβονών που μιμούνται τα οιστρογόνα. Η έρευνα έδειξε συγκεκριμένα ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.