Πράσινες ή μαύρες ελιές; – Ποιες είναι πιο υγιεινές

Πράσινες ή μαύρες ελιές; – Ποιες είναι πιο υγιεινές

Ο καθένας έχεις την προτίμησή του: Άλλοι προτιμούν τις μαύρες και άλλοι τις πράσινες. Ποιες ελιές είναι όμως οι καλύτερες για την υγεία μας; Ας τις συγκρίνουμε:

Η διατροφική τους αξία είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια μερίδα των 15 γραμμαρίων μαύρες ελιές περιέχει 25 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πράσινων 20 θερμίδες. Και οι δύο περιέχουν 2 γραμμάρια λίπους (0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστα).

Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων και 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και πιο συγκεκριμένα 2% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και 1% της βιταμίνη Α.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μόνη τους διαφορά είναι η ποσότητα νατρίου που περιέχουν. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας. Έτσι καταλήγουμε ότι οι μαύρες είναι -κατά έναν τρόπο- πιο υγιεινές, καθώς σε μεγάλη ποσότητα το νάτριο δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μικρές ποσότητες πάντως και οι δύο θεωρούνται μια εξαιρετική προσθήκη στον οργανισμό μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.