ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Αυτό το θρεπτικό συστατικό δυναμώνει το σπέρμα

Αυτό το θρεπτικό συστατικό δυναμώνει το σπέρμα

Ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχεται στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του σπέρματος υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Nutrition.

Υγιείς άνδρες που έλαβαν το αντίστοιχο δυο κουταλιών της σούπας συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας την ημέρα ως συμπλήρωμα διαπιστώθηκε ότι είχαν βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.

Το λυκοπένιο όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος έχουν γίνει αντικείμενο προηγούμενων ερευνών για την αντιοξειδωτική τους δράση που σημαίνει ότι προλαμβάνουν την οξείδωση των κυττάρων, συνεπώς και την κυτταρική φθορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sheffield χορήγησαν placebo η συμπλήρωμα λυκοπενίου στους άνδρες της έρευνας (η αντίστοιχη ποσότητα περιέχεται σε δύο κιλά μαγειρεμένες ντομάτες) στο πλαίσιο μιας έρευνας δώδεκα εβδομάδων.

Το σπέρμα τους ελέγχθηκε στην αρχή της έρευνας, στις έξι εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης και παρότι δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η αναλογία των υγιών σπερματοζωαρίων καθώς και η κινητικότητά τους ήταν αυξημένη σε όσους λάμβαναν λυκοπένιο.

Η Δρ. Liz Williams ειδικός στην διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επικεφαλής της έρευνας σχολίασε ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά το δείγμα ήταν μικρό, οπότε το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η μελέτη σε άνδρες με διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας για να διαπιστωθεί αν το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.