Πόσους καφέδες και τι είδος πρέπει να πίνετε αν έχετε χοληστερόλη;

Πόσους καφέδες και τι είδος πρέπει να πίνετε αν έχετε χοληστερόλη;

Τον κατάλληλο τύπο καφέ που μπορούν να πίνουν άφοβα όσοι έχουν χοληστερίνη παρουσιάζει μία μελέτη.

Κι όμως όσο κι αν ακούγεται περίεργο ο κατάλληλος καφές για όσους έχουν χοληστερίνη δεν είναι ούτε ο ελληνικός, ούτε ο γαλλικός, ούτε το εσπρεσάκι.

Είναι ο στιγμιαίος και κατ΄επέκταση ο φραπέ.

Σύμφωνα με τον δρ Rob Van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ, ή από τον ελληνικό καφέ.

Τι είναι η καφεστόλη

Η καφεστόλη είναι μια ουσία που δυνητικά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Αν δηλαδή έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ο στιγμιαίος καφές είναι μια καλύτερη επιλογή από τον γαλλικό ή ελληνικό καφέ.

Ο Dr. RobVan Dam, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρει πως ο λόγος που ο στιγμιαίος καφέ είναι κατάλληλο για όσους έχουν χοληστερίνη είναι επειδή είναι ο καφές με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ.

Πίνοντας ένα φραπέ, η ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνουμε (65-100mg) είναι μικρότερη από αυτή που περιέχεται σε έναν καφέ φίλτρου (115-175mg).

Καφεΐνη

Ο στιγμιαίος καφές φραπέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.

Καφεστόλη και χοληστερίνη

Η καφεστόλη είναι ο πιο ισχυρός γνωστός παράγοντας αύξησης της χοληστερόλης, ανέφεραν ο David Moore, καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας και η Marie-Louise Ricketts, μεταδιδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Η αφαίρεση της καφεΐνης δεν αφαιρεί την καφεστόλη στον καφέ συνεπώς υπάρχει και στο ντεκαφεϊνέ. Ο γαλλικός καφές (french press coffee), o βρασμένoς σκανδιναβικόςκαι ο espresso περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα καφεστόλης η οποία αφαιρείται από χαρτί φίλτρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μελέτες ενός άλλου ερευνητή, του Ολλανδού Martijn Katan, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά σε έρευνες γύρω από τη χοληστερόλη, δείχνουν ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών γαλλικού καφέ την ημέρα (περιέχουν 30 mg καφεστόλης) για τέσσερις εβδομάδες αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος κατά 6-8%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.