Αυτά είναι τα 9+1 φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη διάθεση

Αυτά είναι τα 9+1 φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη διάθεση

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμών φυτικών προϊόντων παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, συγκριτικά με όσους τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά τους μαγειρεμένα, σε κονσέρβα ή γενικώς μετά από κάποια μορφή επεξεργασίας.

Γιατί είναι πιο ωφέλιμα τα ωμά προϊόντα
Σύμφωνα με τις τρεις ερευνήτριες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία που εκπόνησαν τη μελέτη, τα ωμά φρούτα και λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους στη φυσική τους μορφή, επηρεάζοντας θετικά τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, άρα και τη διάθεση.

Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι τρεις ερευνήτριες πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από περισσότερα από 400 άτομα ηλικίας 18-25 ετών από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, επισημαίνουν οι ερευνήτριες, τείνουν να καταναλώνουν ελάχιστες μόνο ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορες ψυχικές παθήσεις.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν κατά μέσο όρο αλλά και ποια προϊόντα προτιμούν και σε ποια μορφή τα καταναλώνουν (ωμά, επεξεργασμένα κ.λπ.). Αξιολογήθηκε επίσης η ψυχική τους υγεία, με τις ερευνήτριες να εστιάζουν κυρίως στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Δεδομένου ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ψυχική υγεία όσο και τις διατροφικές συνήθειες, οι ερευνήτριες έλαβαν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους, όπως τα επίπεδα σωματικής άσκησης των συμμετεχόντων, το κοινωνικο-οικονομικό τους επίπεδο, το φύλο κ.ά.

Μελετώντας όλους τους παράγοντες συνδυαστικά, οι ερευνήτριες διαπίστωσαν μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών και στην καλή ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση αυτών των προϊόντων τόσο λιγότερα ήταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ευεξίας των συμμετεχόντων (καλή διάθεση, ικανοποίηση από τη ζωή κ.λπ.).

​Αντιθέτως, η κατανάλωση επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών (π.χ. μαγειρεμένα, σε κονσέρβα) φάνηκε να συνδέεται μόνο με την καλή διάθεση αλλά όχι με άλλους δείκτες ψυχικής υγείας.

«Τα ωμά φρούτα και λαχανικά παρέχουν περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί την ισχυρότερη συσχέτιση που παρουσιάζουν με τη βελτιωμένη ψυχική διάθεση» γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνήτριες στη μελέτη τους. Ενδεικτικά, συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στην ψυχική υγεία, είναι αρκετά ευαίσθητα, επομένως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή η κονσερβοποίηση ενδέχεται να οδηγήσουν στην καταστροφή τους και κατ’ επέκταση να περιορίσουν την ευεργετική τους επίδραση.

Τα 10 top φρούτα και λαχανικά για καλύτερη ψυχική υγεία
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνήτριες αναζήτησαν ποια συγκεκριμένα προϊόντα παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη διάθεση και τα επίπεδα ευεξίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα 10 φρούτα και λαχανικά που ξεχώρισαν στη μελέτη:

  • Καρότα
  • Μπανάνες
  • Μήλα
  • Λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (π.χ. σπανάκι)
  • Γκρέιπφρουτ
  • Μαρούλι
  • Εσπεριδοειδή
  • Μούρα
  • Αγγούρι
  • Ακτινίδιο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.