Πώς καταλαβαίνουμε ότι μας λείπει πρωτεΐνη; – Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πώς καταλαβαίνουμε ότι μας λείπει πρωτεΐνη; – Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, θα πιστεύατε πως η ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι άγνωστη. Αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, όπως η οικοδόμηση και η αποκατάσταση των μυών, η καταπολέμηση της πείνας και η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και η ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών. Έτσι εάν δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί να επηρεάσει τα πάντα από το βάρος σας μέχρι και τη διάθεσή σας. Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα δούμε μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο πρωτεΐνη.

Θέλετε να τρώτε συνέχεια γλυκά.

Όταν τρώτε ένα γεύμα που στερείται επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε ανικανοποίητοι και να αναζητήσετε ζαχαρούχα λιπαρά τρόφιμα. Η πρωτεΐνη εξισορροπεί τα πράγματα, σταματά τους πόθους και μας κρατά χορτάτους. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα για να διατηρήσετε τους πόθους για γλυκά υπό έλεγχο. Ορισμένες επιλογές άπαχης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα ψάρια, φιλέτο γαλοπούλας και κοτόπουλου.

Το δέρμα σας είναι ξηρό και λεπτό.

Αν ξαφνικά το δέρμα σας έχει γίνει θαμπό και λεπτό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η πρωτεΐνη λείπει από τη διατροφή σας. Η πρωτεΐνη αποτελεί τα δομικά στοιχεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός. Εάν δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα, μπορεί να έχετε εύθραυστα, ξηρά μαλλιά ή ξηρό, λεπτό δέρμα.

Έχετε πεινάσει μια ώρα μετά το φαγητό.

Οι υδατάνθρακες χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να τους χωνέψετε από τις πρωτεΐνες και το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα νιώσετε πεινασμένοι πολύ γρήγορα, εάν καταναλώνετε μόνο υδατάνθρακες και δεν εξισορροπείτε τα γεύματά σας με πρωτεΐνες και λίπη. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ένα ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες για να παραμείνετε χορτάτοι για ώρες. Αυτό χωρίζει σε 40% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 30% υδατάνθρακες ανά γεύμα.

Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Η πρωτεΐνη σας κάνει να είστε εγρήγορση, ενώ οι υδατάνθρακες μπορούν να σας φέρουν υπνηλία. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο τυγχάνουν επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως κινόα, βοδινό κρέας και συκώτι κοτόπουλου.

Δεν έχετε καλή διάθεση.

Η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας παρέχοντας τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κατάθλιψη, μεταβολές της διάθεσης και άγχος.

Είστε πάντα φουσκωμένοι.

Ακόμα και αν αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα, μπορεί να αισθανθείτε πρήξιμο στην κοιλιά, στα πόδια και στους αστραγάλους σας λόγω έλλειψης πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί μια επαρκής ισορροπία υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματός σας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι σημαντικό να υπάρχει έγκυρη επιμόρφωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιλογή τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς και η αποφυγή της χρήσης επιπρόσθετων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων, όταν δεν κρίνεται κλινικά αναγκαίο είναι σημαντικοί παράγοντες για την διασφάλιση της υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.