Ποιες τροφές περιέχουν «καλά» και ποιες «κακά» λιπαρά;

Ποιες τροφές περιέχουν «καλά» και ποιες «κακά» λιπαρά;

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα, καθώς αποτελούν δομικό υλικό των κυττάρων, υποστηρίζουν την απορρόφηση των βιταμινών Α, D, Ε και Κ και βοηθούν την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Υπάρχουν τροφές με λιπαρά που κάνουν λιγότερο ή περισσότερο καλό στην υγεία μας και θα πρέπει να τα προτιμούμε αντίστοιχα.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα λιπαρά, καθώς και σε ποιες τροφές βρίσκεται το κάθε είδος:

Κορεσμένα λιπαρά: Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την ολική αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα. Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών.

Μονοακόρεστα λιπαρά: Στην Ελλάδα τα λαμβάνουμε βασικά από το ελαιόλαδο. Έχει φανεί ότι αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνονται οι δείκτες του λιπιδαιμικού προφίλ, όπως είναι η χοληστερόλη του αίματος. Με απλά λόγια, επιλέγοντας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και λιπαρά κρέατα θωρακίζετε την υγεία σας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πολυακόρεστα λιπαρά: Πρόκειται για τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά. Η δυτική διατροφή περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά (καλαμπόκι, σπορέλαια, μαργαρίνες), υστερεί όμως σε ωμέγα-3 λιπαρά, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η αναλογία ωμέγα-3:ωμέγα-6. Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, λιναρόσπορος).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τρανς λιπαρά: Είναι τα μόνα λιπαρά που δεν χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αντίθετα, επιβαρύνουν την υγεία του καρδιαγγειακού. Προέρχονται από διαδικασίες υδρογόνωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχονται φυσικά σε μικρό ποσοστό στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά, στο κόκκινο κρέας, και παράγονται κατά τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων όπως τα έτοιμα κέικ, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.