ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ποια τα οφέλη του ιχθυέλαιου για την υγεία των ανδρών;

Ποια τα οφέλη του ιχθυέλαιου για την υγεία των ανδρών;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη γονιμότητα των ανδρών αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά.

Νέα επιστημονική έρευνα από τη Δανία επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς έδειξε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν ιχθυέλαια έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Τίνα Κολντ Γιένσεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν ωμέγα-3 λιπαρά, όσοι τα έλαβαν για τρεις μήνες, είχαν όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων έως 1/3 μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,38 mL), ενώ όσοι τα έπαιρναν για περισσότερο από ένα εξάμηνο, είχαν όγκο σπέρματος σχεδόν κατά 2/3 μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,64 mL). Οι τελευταίοι είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (κατά 1%), καθώς και ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος όρχεων (κατά 0,8 έως 1,5 mL) και υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών που βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3, το μεγαλύτερο όφελος έχουν εκείνοι με υπογονιμότητα, λόγω της κακής ποιότητας σπέρματος. Άλλα συμπληρώματα, όπως ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος, δεν φαίνεται να βοηθούν στη γονιμότητα όπως τα ωμέγα-3.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.