Το γνωρίζατε; – Δείτε για ποιο λόγο οι φακές θεωρούνται το «όσπριο του αθλητή»

Το γνωρίζατε; – Δείτε για ποιο λόγο οι φακές θεωρούνται το «όσπριο του αθλητή»

Οι φακές ανήκουν στα… «μαγικά» όσπρια, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα σε συνταγές αποτελούν πηγές ενέργειας και πρωτεΐνης.

Ας δούμε τις ποικιλίες:

  • Καφέ:

Η ποικιλία αυτή είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, μιας και είναι ο πιο κοινός τύπος και τη βρίσκουμε παντού. Κρατούν το σχήμα τους, αλλά γίνονται… ευαίσθητες όταν είναι παραμαγειρεμένες και διαλύονται.

  • Μαύρες:

Είναι οι μικρότερες από τις περισσότερες ποικιλίες. Διατηρούν το σχήμα τους και μπορεί να μετατραπούν σε σκούρο πράσινο όταν μαγειρευτούν. Ιδανικό για κατσαρόλες.

  • Πράσινες:

Είναι γνωστές ως γαλλικές φακές. Οι σπόροι έχουν μια γήινη γεύση και διατηρούν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

  • Πορτοκαλί:

Είναι η πιο κοινή ποικιλία φακής που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή. Οι πορτοκαλί φακές τείνουν να χάνουν το σχήμα τους όταν ψήνεται, που τους καθιστά καλό για σούπες και πουρέ.

  • Κόκκινες:

Με μια ήπια και γήινη γεύση, οι κόκκινες φακές γίνονται γρήγορα και συνδυάζονται καλά με τα ινδικά μπαχαρικά. Μπορούν επίσης να δημιουργήσει σαλτσες για ντιπ και σούπες βελουτέ.

  • Κίτρινες φακές:

Στην Ινδία τις χρησιμοποιούν περισσότερο για σούπες (μαζί με πορτοκαλί φακές). Πωλούνται «σπασμένες», πράγμα που σημαίνει ένα πιο γρήγορο να μαγειρευτούν.

Για παράδειγμα ένα super υγιεινό και παράλληλα έξτρα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό είναι το παρακάτω:

Υλικά
1 φλιτζάνι φακές
½ φλιτζάνι Κινόα
4 φλιτζάνια λαχανικών ψιλοκομμένα (καρότα, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κίτρινο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2-3 σκελίδες φρέσκο​​)
1 κουτ. νιφάδες τσίλι ( προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά (εκτός από την Κινόα) σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε 3-4 ώρες. Δοκιμάζετε συχνά για να δείτε αν έχουν βράσει όλα τα συστατικά. Σκοπός μας είναι να παραμείνει ένας πουρές χωρίς πολλά υγρά, χωρίς ωστόσο να έχουν χάσει το σχήμα τους οι φακές και τα λαχανικά μας. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Ανακατέψτε με την Κινόα την οποία προηγουμένως έχετε βράσει και σουρώσει. Την Κινόα την ξεπλένετε, την βράζετε για 15 λεπτά και την αφήνετε μέσα στο νερό για άλλα 10 λεπτά πριν την σουρώσετε. Σερβίρετε πάνω από ψωμί ολικής αλέσεως ή με καστανό ρύζι και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Η μερίδα είναι για 4 άτομα.

Διατροφικές Πληροφορίες

  • Θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς να υπολογίζονται το ψωμί ή ρύζι) : 369
  • Υδατάνθρακες: 71 g
  • Φυτικές Ίνες: 16 g
  • Πρωτεΐνη: 17 g
  • Συνολικού λίπους: 2 g
  • Κορεσμένο λίπος 0 g
  • Νάτριο: 388 mg
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι φακές αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση για όσους αθλούνται και τρώγονται και σαν σαλάτα. Μπορείτε δηλαδή να τις βράσετε μέσα σε αλατισμένο νερό, να τις σουρώσετε και να τις ανακατέψετε με ρύζι ή κινόα και λαχανικά που ταιριάζουν (πιπεριά, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, καρότο) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο κατά το δοκούν, να απολαύσετε ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.