ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτή είναι η ιδανική διατροφή για μακροζωία

Αυτή είναι η ιδανική διατροφή για μακροζωία

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αποτελεί μύθος πως μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά εξασφαλίζει τη μακροζωΐα.

Αυτό που η έρευνα δεν αμφισβητεί είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες συνδέεται πράγματι με κακή υγεία και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, όσοι προσλαμβάνουν έστω και λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες από ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο διατροφής και την υγεία 37.233 Αμερικανών, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, τα οποία ταξινόμησαν σε κλίμακες σύμφωνα με την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά και την πηγή πρόσληψής τους (υγιεινή-ανθυγιεινή).

Οι άνθρωποι που είχαν κατατάξει υψηλά τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, δεν ζούσαν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν είχαν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία περιορισμένα στη διατροφή τους.

Όσοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ οι πιθανότητες ήταν 6% για όσους προσλάμβαναν λιπαρά από ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν είναι πως ο περιορισμός υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά) και λιπαρών (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια), βοηθά στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα.

Κυρίως όμως, θέλησαν να αναδείξουν ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών και των υδατανθράκων, είναι αυτή που καθορίζει τη μακροζωία μας.

Διότι, μπορεί η υπερκατανάλωση υδατανθράκων να αυξάνει τη φλεγμονή και να επηρεάζει την ανοχή στην ινσουλίνη, το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν η πρόληψή τους είναι μειωμένη μεν, αλλά προέρχεται από τροφές όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, το επεξεργασμένο αραβοσιτάλευρο ή τα πρόσθετα σάκχαρα.

Παρομοίως, μια δίαιτα φτωχότερη σε λιπαρά, τα οποία όμως προέρχονται από κορεσμένα λίπη (κρέας, τα γαλακτοκομικά) δεν συμβάλλει σε επαρκές αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μία ακόμα σημαντική πληροφορία από την έρευνα, είναι πως τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα είναι αρκετά φθηνότερα, και κατά συνέπεια η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι συνιστούν οι ειδικοί; Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και πουλερικά, δοκιμασμένη συνταγή για μια πιο υγιή ζωή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.