Tέσσερις τρόποι να ρίξετε τη χοληστερίνη με διατροφή

Tέσσερις τρόποι να ρίξετε τη χοληστερίνη με διατροφή

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την ανεβασμένη χοληστερίνη τους απλώς και μόνο κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή τους Για παράδειγμα, για όσους καταναλώνουν φανατικά κόκκινο κρέας, η αντικατάστασή του μερικές φορές την εβδομάδα με άπαχο λευκό κρέας και με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 25% ή και περισσότερο.

Επίσης, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών –τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά– και των τρανς λιπαρών –αναφέρονται ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια» στις ετικέτες των τροφίμων– μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.

Τέσσερα βήματα μείωσης της χοληστερίνης

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνιστούν τέσσερις απλές στρατηγικές μείωσης της χοληστερίνης με τη… δύναμη της σωστής διατροφής:

1. Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών

Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.

2. Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών

Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

3. Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.

4. Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού

Μπορεί να τύχει να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε ή τη δείνα δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες –είτε λόγω γενετικού υποβάθρου είτε βιολογικών διαφορών– κι έτσι ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα στα φυσιολογικά όρια, ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.