ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα λιπαρά που ενισχύουν την μνήμη και μας προστατεύουν από την άνοια

Τα λιπαρά που ενισχύουν την μνήμη και μας προστατεύουν από την άνοια

Υπάρχει μια κατηγορία λιπαρών που όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά είναι και ιδιαίτερα ευεργετικά για την εγκεφαλική λειτουργία. Δείτε ποια είναι;

Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων και έχουν συσχετιστεί με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και ειδικότερα με την ενδυνάμωση της μνήμης.

Φύλακες της μνήμης

Πολυάριθμες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων ενισχύει την ικανότητα απομνημόνευσης. Σε μελέτη της ικανότητας απομνημόνευσης 867 ατόμων 70-79 ετών της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ψάρια – που είναι πολύτιμες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων -είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση στα τεστ απομνημόνευσης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Προστασία από την άνοια

Οι έρευνες συσχετίζουν την περιεκτικότητα των κυτταρικών μεμβρανών σε DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ που ανήκει στα ω-3 λιπαρά οξέα) με την εμφάνιση άνοιας. Μάλιστα σε μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση DHA στο αίμα τους κατά την έναρξη της μελέτης (η διάρκεια της οποίας ήταν εννιά χρόνια και παρακολούθησε 899 άτομα), είχαν 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με τις μεγαλύτερες τιμές DHA κατανάλωναν ψάρια περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.

Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται ότι βελτιώνει και τη διάθεση, ενώ τους αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση. Βάσει ερευνών τα άτομα με την υψηλότερη συγκέντρωση EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) στο αίμα τους εμφάνιζαν ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερες τιμές EPA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος και το σκουμπρί (2-3 φορές την εβδομάδα) είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης τα καβούρια, το χταπόδι, τα καλαμαράκια, τα μύδια και τα στρείδια περιέχουν ω-3, αλλά σε μικρότερη αναλογία από τα λιπαρά ψάρια επειδή και το ολικό τους λίπος είναι λιγότερο. Τα ω-3 που παρέχουν στον οργανισμό μας τα παχιά ψάρια και τα θαλασσινά είναι με τη μορφή του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το έλαιο από λιναρόσπορο, καθώς και ορισμένα άγρια χόρτα όπως η αντράκλα (γλιστρίδα) αποτελούν πρόσθετες πηγές των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος (ALA)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.