Η παχυσαρκία είναι μορφή πρόωρης γήρανσης

Η παχυσαρκία είναι μορφή πρόωρης γήρανσης

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα στοιχεία για την παχυσαρκία σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 1975. Στα παιδιά και τους εφήβους, τα στατιστικά είναι ακόμη χειρότερα, με δεκαπλάσια αύξηση στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Τι γίνεται λάθος εδώ;

Ίσως είδαμε την επιδημία της παχυσαρκίας με λάθος τρόπο, λένε οι επιστήμονες. Σε μια νέα μελέτη, προτείνουν -κάπως προκλητικά- ότι μας έχει διαφύγει αυτό που πραγματικά είναι η παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία, όπως ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα, είναι ουσιαστικά μια μορφή πρόωρης γήρανσης, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συντομεύει τη ζωή με τρόπους που είναι παρόμοιοι με τις αναπόφευκτες διαδικασίες γήρανσης που σχετίζονται με την ηλικία.

«Το επιχείρημά μας είναι ότι η παχυσαρκία παραλληλίζει τη γήρανση», λέει η κλινική διατροφολόγος Sylvia Santosa από το Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά. «Πράγματι, οι μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσονται οι συννοσηρότητες της παχυσαρκίας και της γήρανσης είναι παρόμοιες».

Στη νέα έρευνα, η Santosa και οι συνεργάτες της εξέτασαν πάνω από 200 μελέτες για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, την επίδραση στα κύτταρα, στο ανοσοποιητικό, στη γνωστική ικανότητα και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσής τους είναι ότι η παχυσαρκία, από την άποψη της επιβάρυνσης στην υγεία, αποτελεί ουσιαστικά έναν καθρέφτη της γήρανσης: μια κατάσταση που προδιαθέτει τα άτομα για πρώιμη εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η παχυσαρκία επιταχύνει τη γήρανση και αναφέρουν πολλά παραδείγματα πιθανών μηχανισμών, μεταξύ των οποίων τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, τη συστηματική φλεγμονή και τη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συζητούν επίσης το φαινόμενο της σμίκρυνσης των τελομερών, τα οποία δρουν ως προστατευτικά “καλύμματα” στα άκρα των χρωμοσωμάτων και το μήκο ςτου συνδέεται με τη μακροζωία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.