ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Προσοχή στις «κρυφές» πηγές επιπλέον αλατιού στη διατροφή σας

Προσοχή στις «κρυφές» πηγές επιπλέον αλατιού στη διατροφή σας

Εκτός από την ηλικία και το σωματικό βάρος, στην εμφάνισή της υπέρτασης εμπλέκεται και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Το αλάτι έχει κατηγορηθεί δικαίως για την αρτηριακή υπέρταση, η οποία ευθύνεται για 1 στους 6 θανάτους στις δυτικές χώρες. Δεν είναι μόνο ότι το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάφορες ζημιές στην καρδιά, τους νεφρούς και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται μέσα από έρευνες ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2300mg, αλλά άτομα με καρδιακές παθήσεις, μεσήλικες ή άτομα που ήδη έχουν υπέρταση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500mg.

Μάλιστα, ερευνητές κατέληξαν ότι άτομα με υπέρταση που έπαιρναν λιγότερο από 1000mg νατρίου καθημερινά, είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν την συστολική τους πίεση κατά 4mm Hg και τη διαστολική τους πίεση κατά 2.5mm Hg.

Σε γενικές γραμμές το νάτριο βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωικά τρόφιμα σε σχέση με τα φυτικά τρόφιμα.

Επιπρόσθετα, το νάτριο «κρύβεται» μέσα σε πολλά –υγιεινά ή λιγότερο υγιεινά- τρόφιμα όπως τα εξής:

Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μείγματα μυρωδικών (και μπαχαρικών) χωρίς αλάτι.

Οι κύβοι, ή οι ζωμοί μαγειρέματος (που περιέχουν μυρωδικά) περιέχουν αλάτι, όπως και η σάλτσα σόγιας, καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο, ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.

Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες, ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο, ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.

Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο, ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία πολύ πρακτική τακτική για την αναγνώριση των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και για τον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου είναι η ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων όπου αναφέρεται η περιεκτικότητα του εκάστοτε τροφίμου σε νάτριο ή/και σε αλάτι.Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.