Αυτές είναι οι τροφές που δυναμώνουν το μυαλό

Αυτές είναι οι τροφές που δυναμώνουν το μυαλό

Με την πάροδο του χρόνου το μυαλό του ανθρώπου «παρακμάζει» θέλοντας και μη, όμως δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος, αλλά και ούτε ειδικές τροφές, που να προλαμβάνουν αυτή την «παρακμή».

Οι διατροφολόγοι υπογραμμίζουν ότι ο ιδανικός τρόπος να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, να λαμβάνουμε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και ψάρια και να επιλέγουμε τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, αντί για τα κορεσμένα.

Με βάση αυτό το γενικό σχήμα, οι επιστήμονες έχουν αναδείξει ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγιεινά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι ευνοούν την εγκεφαλική υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι οι ίδιες με αυτές που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, στις οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και β-καροτίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγές άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιεινά ακόρεστα λίπη που έχουν συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα, δηλαδή την πρωτεΐνη που σχηματίζει καταστροφικές πλάκες στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Προσπαθήσετε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επιλέγετε είδη που δεν έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με υδράργυρο, όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο τόνος. Αν δεν είστε λάτρης του ψαριού, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή να επιλέξετε άλλες πηγές ωμέγα-3 όπως ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και τα καρύδια.

Μούρα. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, όπως δείχνουν οι έρευνες. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology, ερευνητές του νοσοκομείου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες από φράουλες ή βατόμουρα κάθε βδομάδα καθυστερούσαν την εξασθένιση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

Τσάι και καφές. Η καφεΐνη στον πρωινό καφέ ή το τσάι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη συμβολή στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης βαθμολογήθηκαν καλύτερα στις εξετάσεις για τη νοητική τους λειτουργία. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μάλιστα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο καφεΐνης των 200 mg. Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της ομάδας καφεΐνης ήταν περισσότερα ανάμεσα σε αυτούς που κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καρύδια. Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών. Αντίστοιχα, μια μελέτη του 2015 από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες σε γνωστικές εξετάσεις. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες, ωφελώντας τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.