Έρευνα: Πως η καραντίνα επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες των Γερμανών

Έρευνα: Πως η καραντίνα επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες των Γερμανών

Για ένα μέρος των Γερμανών ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται να επεκτείνεται και στις διατροφικές συνήθειες, κυρίαρχα μέσω καραντίνας.

Σε έρευνα που διεξήγε η εταιρεία Kantar μετά από εντολή του ιδρύματος Χάιντζ Λόμαν, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι μαγειρεύει συχνότερα από πριν.

Αυξάνεται η ζήτηση κρέατος

Οι περισσότεροι έμειναν πιστοί σε αυτά που ήδη γνώριζαν, το 18% δήλωσε πως από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και κλείστηκε στο σπίτι μαγειρεύει διαφορετικά. Το διαφορετικά, σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει συχνότερα πιο υγιεινά.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα αναφέρθηκαν 70% συχνότερα, χορτοφαγικά πιάτα αναφέρθηκαν κατά 48% συχνότερα και στην τρίτη θέση αναφέρθηκε συχνότερο ζύμωμα, γεγονός που εξηγεί και τις ελλείψεις σε αλεύρι και μαγιά στα σουπερμάρκετ.

Οι ερωτήσεις τέθηκαν στο τέλος Απριλίου, πριν βρεθεί δηλαδή η βιομηχανία κρέατος στο επίκεντρο των ειδήσεων για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων.

Οι δυσάρεστες ειδήσεις για τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής στον τομέα αυτό δεν φαίνεται πάντως να έβαλαν από μόνες τους μεγάλο φρένο στην κατανάλωση. Το γεγονός ότι μερικά σφαγεία έκλεισαν δεν φάνηκε να έχει επιπτώσεις στην τιμή του κρέατος.

Στο μεταξύ έχει αυξηθεί και πάλι η ζήτηση μιας και ανοίγουν τα εστιατόρια. Οι εξαγωγές επίσης προς την Κίνα παραμένουν σταθερές.

Κάποιοι πάχυναν, κάποιοι αδυνάτισαν

Ανεξάρτητα πάντως από τον κορωνοϊό, η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία σε ένα γενικότερο επίπεδο φαίνεται να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Κυρίως η κατανάλωση χοιρινού σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος. Το 2019 καταναλώθηκαν λιγότερο από 60 κιλά κρέατος το χρόνο ανά κάτοικο.

Το 26% δήλωσε ότι κάθε μέρα τρώει κρέας. Πέντε χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν 34%.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι άνδρες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να τρώνε λιγότερο κρέας. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις διατροφικές συνήθειες, η οποία παρουσιάζεται από την υπουργό Γεωργίας, Γιούλια Κλέκνερ.

Το ποσοστό των χορτοφάγων και των βίγκαν πάντως παραμένει σταθερό.

Ακόμη, η αποδοχή κρέατος παρασκευασμένου με φυτικές πρώτες ύλες, έντομα ή κρέας παρασκευασμένο στο εργαστήριο, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει τέτοια προϊόντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η καραντίνα και η ζωή στο σπίτι αφήνει τα σημάδια της. Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πήρε κάποια κιλά παραπάνω ενώ το 10% ότι αδυνάτισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.