Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι είναι άνω των 65 χρόνων

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι είναι άνω των 65 χρόνων

Όπως είναι γνωστό, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Έτσι, όσοι είναι πάνω από 65 χρόνων, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προβλήματα.

Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν έχουν μολυνθεί από συγκεκριμένα βακτήρια ή μικρόβια.

Αν και οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν από την τροφική δηλητηρίαση χωρίς θεραπεία, είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι (κινδυνεύοντας ακόμα και με θάνατο) από τροφική δηλητηρίαση αν είστε άνω των 65 ετών, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο ενός νεαρότερου ατόμου και είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Εάν έχετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα

Τα παρακάτω ισχύουν και για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενη κατάσταση υγείας, έγκυες γυναίκες, βρέφη και μικρά παιδιά

Μερικά μαλακά τυριά

Είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση μαλακού τυριού που έχει ωριμάσει σε καλούπι, όπως το μπρι (brie) και το καμαμπέρ (camembert) μαζί με μαλακά μπλέ τυριά, όπως η γκοργκοντζόλα (gorgonzola) και το ροκφόρ (roquefort), καθώς και τυχόν μη παστεριωμένα μαλακά τυριά.

Αυτά τα τυριά μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή μπορεί να είναι λιγότερο όξινα και να περιέχουν περισσότερη υγρασία από τα σκληρά τυριά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν σε αυτά μικρόβια και βακτήρια, ιδιαίτερα εκείνος της λιστέρια (listeria). Αν τα μαγειρέψετε καλά, είστε ασφαλείς, επειδή η θερμότητα σκοτώνει αυτά τα βακτήρια.

Πατέ

Προσπαθήστε να απομακρύνετε όλους τους τύπους φρέσκου ή κρύου πατέ, συμπεριλαμβανομένων των πατέ λαχανικών, καθώς μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Το κονσερβοποιημένο πατέ είναι ασφαλές, καθώς έχει περάσει από θερμική επεξεργασία ως μέρος της διαδικασίας κονσερβοποίησης.

Ωμά, ή μελάτα αυγά

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να μαγειρεύουν καλά τα αυγά. Αποφύγετε αυγά που δεν φέρουν σφραγίδα παραγωγής, είτε είναι ωμά, είτε όχι, καθώς και τυχόν φαγητά που περιέχουν αυγά, όπως σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα ολαντέζ (hollandaise). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που δεν έχουν σφραγίδα είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.

Αλλαντικά

Πολλά αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το προσούτο (prosciutto), το τσορίθο (chorizo) και το πεπερόνι (pepperoni), δεν μαγειρεύονται, απλώς ωριμάζουν και ζυμώνονται (π.χ. καπνιστά), οπότε υπάρχει κίνδυνος να περιέχουν παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση. Για να μειώσετε κάθε κίνδυνο από παράσιτα, καταψύξτε τα επεξεργασμένα/ζυμωμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά) για 4 ημέρες προτού τα φάτε. Η ψύξη σκοτώνει τα περισσότερα παράσιτα.

Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κρέας (για παράδειγμα, πεπερόνι στην πίτσα), τότε δεν χρειάζεται να το παγώσετε πρώτα.

Ωμά ή μη-καλά μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά

Να είστε προσεκτικοί με το ψήσιμο στα κάρβουνα. Το κρέας που δεν έχει ψηθεί μέχρι μέσα και “κρατάει ακόμα αίμα” (ειδικά τα πουλερικά, τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια) μπορεί να φιλοξενήσουν μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης όπως σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και E.coli.

Βεβαιωθείτε ότι μαγειρεύετε καλά το κρέας ή τα πουλερικά, ώστε να μην υπάρχει ίχνος ροζ κομματιού κρέατος ή αίματος. Και να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας μαζί με όλες τις επιφάνειες κουζίνας και τα μαχαίρια αφότου επεξεργαστείτε ωμό κρέας ή πουλερικά, για να αποτρέψετε τη διάδοση οποιωνδήποτε βακτηρίων.

Ωμά οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή (όπως μύδια, αστακός, καβούρια, γαρίδες, χτένια και μύδια) μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και ιούς που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τα μαγειρεμένα οστρακοειδή είναι ασφαλή, όπως και οι κρύες προμαγειρεμένες γαρίδες.

Σούσι

Το σούσι και άλλα πιάτα που παρασκευάζονται με ωμό ψάρι είναι ασφαλή μόνο εφόσον το ψάρι έχει παγώσει πρώτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψάρια περιστασιακά περιέχουν μικρά παρασιτικά σκουλήκια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε, αλλά το πάγωμα σκοτώνει τα σκουλήκια και κάνει τα ωμά ψάρια ασφαλή για κατανάλωση. Το σούσι που πωλείται στα καταστήματα είναι γενικά ασφαλές, επειδή συνήθως έχει προηγουμένως παγώσει καταλλήλως. Εάν κάνετε το δικό σας σούσι στο σπίτι, παγώστε τα ψάρια για τουλάχιστον 4 ημέρες πριν τα επεξεργαστείτε.

Γάλα

Μην πίνετε μη-παστεριωμένο γάλα! Να επιλέγετε πάντοτε παστεριωμένο ή “μακράς διαρκείας” γάλα. Κατά κανόνα το γάλα που πωλείται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένο, ή μακράς διαρκείας.

Φύτρες φασολιών

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσοχή στις ωμές ή ελαφρώς μαγειρεμένες φύτρες φασολιών, καθώς αποτελούν πιθανή πηγή τροφικής δηλητηρίασης. Οι θερμές, υγρές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτρών αυτών είναι ιδανικές για την ταχεία ανάπτυξη βακτηριδίων. Φροντίστε να τις μαγειρεύετε καλά προτού τις καταναλώσετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.