ΠΟΥ: Συνιστά προσοχή σε συγκεκριμένες τροφές – Σενάριο να προκαλούν καρκίνο

ΠΟΥ: Συνιστά προσοχή σε συγκεκριμένες τροφές – Σενάριο να προκαλούν καρκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στην δημοσιότητα μία λίστα με προϊόντα και τροφές που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επομένως, ο ΠΟΥ συνιστά να μειωθεί ή και να μηδενιστεί η κατανάλωσή τους και υπογραμμίζει ότι πρέπει να προωθείται ένα πιο υγιεινό lifestyle.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και άλλα προϊόντα που περιέχουν φυτικά έλαια σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας. Στα ζεστά και υγρά κλίματα αυτά τα τρόφιμα αναπτύσσουν μούχλα και μύκητες που παράγουν αφλατοξίνες. Αυτές οι τοξίνες μεταβολίζονται από το ήπαρ και μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Παστά ψάρια

Τα παστά ψάρια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του ρινοφάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτή η τροφή περιέχει μέθυλο που όταν μετατρέπεται σε διμεθυλονιτροζαμίνη κάνει την τροφή καρκινογόνα. Η σάλτσα γαρίδας, το καπνιστό ψάρι, το καπνιστό κρέας και το μπέικον περιέχουν την ίδια ουσία.

Κονσερβοποιημένα μανιτάρια

Οι κονσέρβες μανιταριών μπορεί να περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται φορμαλδεΰδη. Αυτή η ουσία εντοπίζεται σε κονσερβοποιημένα μανιτάρια και ψάρια, μαρμελάδες και χυμούς. Στις ετικέτες του εκάστοτε προϊόντος ορίζεται ως Ε240.

Πατατάκια

Κατά το τηγάνισμα, παράγεται ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία. Η μεγαλύτερη ποσότητα καρκινογόνων ουσιών εντοπίζεται σε καμένο λάδι ή λάδι που έχει να αλλαχτεί μέρες. Αυτή η ουσία μπορεί να εντοπιστεί επίσης στα τηγανητά λουκάνικα, τα nuggets ή άλλα τηγανητά.

Καφές

Το κάψιμο του ξύλου και του άνθρακα δημιουργεί μια από τις πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες: το βενζοπυρένιο. Η ουσία αυτή μπορεί εμφανιστεί στον καφέ και σε κόκκους κακάου κατα τη διάρκεια του ψησίματός τους, ειδικά στην περίπτωση που έχουν παραψηθεί.

Αλκοολούχα ποτά

Η αιθανόλη είναι μια από τις πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ως εκ τούτου, όλα τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Ένας άλλος κίνδυνος του αλκοόλ έγκειται επίσης στο γεγονός ότι ενεργοποιεί τον μετασχηματισμό προκαρκινογόνων σε πιο δραστικές μορφές, εμποδίζει την πεπτικότητα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα προϊόντων που είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Αιτία είναι η ποσότητα αιμοσφαιρίνης που περιέχεται στο κρέας. Όταν το κρέας αποσυντίθεται, σχηματίζονται νιτροενώσεις που μπορούν να βλάψουν τον εντερικό βλεννογόνο πυροδοτώντας μηχανισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκινικά νεοπλάσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Στη θέση του προτείνει τη βρώση πουλερικών και ψαριών.

Λουκάνικα και πεπερόνι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κρέατος και λουκάνικων θεωρούνται καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Πρώτον, περιέχουν κόκκινο κρέας, και δεύτερον, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους προσθέτονται νιτρώδη τα οποία υπό την επίδραση του γαστρικού υγρού γίνονται καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Με την ημερήσια κατανάλωση 50 γραμμαρίων λουκάνικων, η πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 18%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.