ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γνωρίζεις πόση καφεΐνη περιέχουν ο καφές και το τσάι σου;

Γνωρίζεις πόση καφεΐνη περιέχουν ο καφές και το τσάι σου;

Υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης που συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε υγιείς ενήλικες και ηλικιωμένους, μία καθόλα ασφαλής δόση καφεΐνης ισοδυναμεί με 200 mg. Για τακτική κατανάλωση η EFSA κρίνει πως έως και 400 mg μέσα στο 24ωρο δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα υγείας στους ενήλικους καταναλωτές και σε ενήλικους που συμπεριλαμβάνουν έντονη άσκηση στην καθημερινότητά τους. Για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, η κατανάλωση έως και 200 mg την ημέρα είναι ασφαλής για το αγέννητο μωρό ή το νεογέννητο που θηλάζει.

Καφές φίλτρου: 96mg: Μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα περισσότερα ροφήματα στη συγκεκριμένη λίστα, αλλά ο καφές φίλτρου έχει παράλληλα αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Cold Brew: 96mg: Με παρόμοια ποσότητα καφεΐνης, ο cold brew θεωρείται η δροσερή εναλλακτική του καφέ φίλτρου, αν και πρέπει να θυμάσαι ότι δεν παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, άρα πρόκειται για διαφορετικό είδος καφέ.

Latte: 86.4mg: Γενικά τα lattes έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από το σκέτο καφέ, ειδικά όταν είναι εμπλουτισμένα με διάφορα σιρόπια. Επίσης, περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, για αυτό καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται καθημερινά.

Παγωμένος καφές φίλτρου: 74.4mg: Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο ο παγωμένος καφές φίλτρου περιέχει λιγότερη ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με το ζεστό καφέ φίλτρου.

Τσάι matcha: 70mg: Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχει για την υγεία το τσάι matcha είναι πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Αν δίπλα σε αυτά βάλουμε και τη μικρότερη ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να το επιλέγουμε πιο συχνά.

Μαύρο τσάι: 48mg: Έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με το τσάι matcha, ωστόσο έχει και λιγότερα αντιοξειδωτικά, για αυτό και το πράσινο τσάι matcha συχνά υπερέχει ως επιλογή.

Πράσινο τσάι: 28.8mg: Ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα με ήπια γεύση, μέτρια ποσότητα καφεΐνης και πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ντεκαφεϊνέ: 0-15mg: Ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να περιέχει ίχνη καφεΐνης, έστω και ελάχιστα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρόφημα βοτάνων: 0mg: Τα ροφήματα με διάφορα βότανα, που δεν περιέχουν τσάι, είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον δεν θέλει ή δεν πρέπει να καταναλώνει καθόλου καφεΐνη. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε το, για παράδειγμα, το κλασικό χαμομήλι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.