ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέα μελέτη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Νέα μελέτη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Μια ομάδα επιστημόνων, από το Ιράν και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 32 μελέτες που εξέτασαν σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και κινδύνου θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «BMJ», χρησιμοποίησαν επίσης μαθηματικά μοντέλα για να καθορίσουν «σχέσεις δόσης-απόκρισης μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και θνησιμότητας».

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 8% και κατά 12% λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η λήψη επιπλέον 3% ενέργειας από φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 5%.

Ακόμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να σχετίζονται με «ευνοϊκές αλλαγές» στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί -με τη σειρά τους- να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, που σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες τονίζουν το εξής:

«Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξηθεί σχετικά εύκολα αντικαθιστώντας τη ζωική πρωτεΐνη και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση ως προς τη μακροζωία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, αν και διευκρινίστηκε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για το θέμα, οι επιστήμονες σημείωσαν, επίσης, ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν σθεναρά τις υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στο γενικό πληθυσμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.