Φούσκωμα: Θα μειωθεί αν κόψετε το ψωμί; – Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το σιτάρι

Φούσκωμα: Θα μειωθεί αν κόψετε το ψωμί; – Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το σιτάρι

Ολοένα και περισσότεροι ισχυρίζονται ότι πάσχουν από κάποιου είδους αλλεργία στο σιτάρι και έτσι αποφασίζουν να… κόψουν το ψωμί από τη διατροφή τους μαζί με άλλες τροφές με βάση το σιτάρι, όπως τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γνήσια τροφική αλλεργία σπανίως ευθύνεται για όλα αυτά. Όμως, η ευαισθησία (δυσανεξία) στο σιτάρι, ή απλά ένα πρόβλημα στην πέψη του σιταριού είναι πράγματι ολοένα και πιο συχνή.

Συμπτώματα εντέρου που σχετίζονται με το ψωμί

“Περίπου 1 στους 3 ασθενείς που έρχονται στην κλινική αλλεργίας παραπονιούνται για πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, έμετο και πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ψωμιού”, λέει η δρ. Isabel Skypala, ειδική διαιτολόγος αλλεργίας στο Royal Brompton και στο Harefield NHS Foundation Trust.

Λέει ότι η αλλεργία είναι απίθανο να είναι ο ένοχος, αλλά τα συμπτώματα που σχετίζονται με το ψωμί είναι πραγματικά και “ένοχος” σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον το σιτάρι.

“Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ορισμένα τρόφιμα είναι απλά δύσκολο να αφομοιωθούν και το σιτάρι φαίνεται να είναι ένα από αυτά”, εξηγεί.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το σιτάρι

Υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το σιτάρι:

  • Αλλεργία στο σιτάρι: Οι αντιδράσεις συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά και περιλαμβάνουν φαγούρα, φτέρνισμα και συριγμό.
  • Κοιλιοκάκη: Μια κατάσταση όπου το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει και να παθαίνει βλάβη από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όπως σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη.
  • Ευαισθησία στο σιτάρι: Συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και ασθένεια εμφανίζονται πολύ αργά, συνήθως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση σιταριού.

Τι να κάνετε εάν το σιτάρι σας προκαλεί πεπτικά συμπτώματα

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά και μακράς διαρκείας, ειδικά εάν έχετε αίμα στα κόπρανα, έμετο ή επώδυνες κράμπες στο στομάχι, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε κάποια πιο σοβαρή πάθηση.

Εάν έχετε φούσκωμα ή άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ψωμιού, η δρ. Skypala συνιστά να δοκιμάσετε μια διατροφή εξάλειψης του σιταριού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος κόβει εντελώς το σιτάρι από τη διατροφή του για έναν μήνα και, στη συνέχεια, το επαναφέρει σταδιακά για να δει εάν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται.

Είναι δυσανεξία ή ευαισθησία στο σιτάρι;

Εάν τα συμπτώματά σας επιστρέψουν, τότε είστε ευαίσθητοι στο σιτάρι και θα μπορέσετε να δείτε ποια τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά για τον οργανισμό σας. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν προβλήματα μόνο με τα ζυμαρικά, για παράδειγμα, ενώ άλλα έχουν πρόβλημα μόνο με το ψωμί.

Εάν είστε ευαίσθητοι στο σιτάρι ή δυσκολεύεστε να το αφομοιώσετε, ο κύριος τρόπος για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας είναι να ξεκινήσετε μια διατροφή χωρίς σιτάρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι

  • ψωμί
  • ζυμαρικά
  • σιτηρά
  • κουσκούς
  • κέικ και γλυκά
  • μπισκότα
  • ντόνατς
  • υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
  • μπύρα
  • σάλτσες σόγιας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.