ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι έξι τροφές που είναι «πλούσιες» σε αλάτι

Οι έξι τροφές που είναι «πλούσιες» σε αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, όπως είναι γνωστό αποτελείται σε ποσοστό 40% από νάτριο.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% των πασχόντων από υπέρταση, έχουν επηρεαστεί από την κατανάλωση νατρίου. Επιπλέον, η επιρροή του νατρίου στον οργανισμό αυξάνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 3.400 mg, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από το συνιστώμενο ανώτατο όριο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επεξεργασμένες συσκευασμένες τροφές ή στο γρήγορο φαγητό και πολύ λιγότερο στην ποσότητα αλατιού που βάζουν στο μαγειρεμένο φαγητό.

Δείτε τις έξι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι:

Γαρίδες: Οι κατεψυγμένες γαρίδες περιέχουν πρόσθετο αλάτι για τη γεύση και συντηρητικά για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρασίας κατά την απόψυξη. Μία μερίδα κατεψυγμένες γαρίδες περιέχει έως και 800 mg νατρίου, ενώ η ίδια μερίδα φρέσκες γαρίδες περιέχει μόλις 101 mg νάτριο!

Κονσέρβες: Οι κονσέρβες και κυρίως οι συσκευασμένες σούπες, περιέχουν πολύ νάτριο. Μία κονσερβοποιημένη σούπα των 240 γραμμαρίων, έχει κατά μέσο όρο 700 mg νάτριο, δηλαδή το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Ζαμπόν: Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σ’ αυτό οφείλεται η τόσο έντονη γεύση του. Μία μερίδα (85 γρ.) ζαμπόν έχει κατά μέσο όρο 1.117 mg νατρίου, δηλαδή το 48% της ημερήσιας πρόσληψης. Πρόσφατη δειγματοληψία στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το ζαμπόν είχε 14% περισσότερο νάτριο σε σχέση με προηγούμενη ανάλυση που είχε γίνει κάποια χρόνια πριν.

Σαλάμι: Είναι ένα αλλαντικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μία μερίδα (55 γρ.) έχει 1.016 mg νατρίου, δηλαδή περίπου 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πίτσα: Πολλά από τα συστατικά της πίτσας, όπως το τυρί, η σάλτσα, η ζύμη και το επεξεργασμένο κρέας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Ένα μεγάλο κομμάτι τυποποιημένης πίτσας των 140 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 765 mg νατρίου, ενώ ένα αντίστοιχο κομμάτι πίτσας εστιατορίου, περιέχει 957 mg νάτριο, δηλαδή το 41% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τορτίγιες: Περιέχουν πολύ νάτριο, κυρίως από το αλάτι αλλά και από τις διογκωτικές ύλες, όπως η μαγειρική σόδα. Μια τορτίγια 55 γραμμαρίων περιέχει κατά μέσο όρο 391 mg νατρίου, δηλαδή το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Προτιμήστε τις τορτίγιες ολικής άλεσης που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.