ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μαύρη ή λευκή σοκολάτα; Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία

Μαύρη ή λευκή σοκολάτα; Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία

Στο άκουσμά της πολλοί κάνουν γλυκούς συνειρμούς και άλλοι σπεύδουν να… ξορκίσουν το κακό. Άλλοι δηλώνουν εθισμένοι στη γεύση της και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μετρούν θερμίδες.

Ο λόγος γίνεται για τη σοκολάτα, η οποία προέρχεται από τους κόκκους του κακάο και προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες γευστικές απολαύσεις. Η σοκολάτα καταναλώνεται από μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο και στο εμπόριο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη της.

Οι πιο συνηθισμένοι και αγαπητοί είναι η μαύρη και η λευκή σοκολάτα. Οι παραλλαγές που απαντώνται στις γεύσεις μεταξύ της σκούρας και της λευκής σοκολάτας υπάρχουν λόγω των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο παράγεται κάθε είδος.

Η μαύρη σοκολάτα γίνεται με το συνδυασμό των στερεών κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρης και περιέχει λίγο ή καθόλου γάλα. Επίσης, η μαύρη σοκολάτα έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σε σύγκριση με τη λευκή σοκολάτα. Η λευκή σοκολάτα, από την άλλη, δεν περιέχει στερεό κακάο, αλλά βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη.

Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη μαύρη. Μία κουταλιά της σούπας σκούρα σοκολάτας περιέχει 70 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λευκής σοκολάτας περιέχει 80 θερμίδες. Αμφότεροι οι τύποι παρέχουν στον οργανισμό μας περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 8-9 γραμμάρια ζάχαρης και περίπου 4,5 γραμμάρια λίπους, πολλά από τα οποία είναι κορεσμένα λιπαρά.

Η λευκή σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει σίδηρο. Η σκούρα σοκολάτα προσφέρει γενικά περισσότερα οφέλη στην υγεία από τη λευκή, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και προστατεύει το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που περιέχει 70% κακάο, συνδέεται με αύξηση της λεγόμενης καλής χοληστερόλης και με τη μείωση της περιμέτρου της μέσης στις γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.