ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Λαχανίδα: Τελικά τρώγεται μαγειρεμένη ή ωμή;

Λαχανίδα: Τελικά τρώγεται μαγειρεμένη ή ωμή;

Η λαχανίδα, γνωστή και ως κέιλ, είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό που κυκλοφορεί στην αγορά σε πλήθος χρωμάτων, σχεδίων και υφών.

Μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και προσφέρει πλήθος οφελών, αφού έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα, χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Θεωρείται εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, ασβεστίου, χαλκού, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β. Τα αντιοξειδωτικά της λαχανίδας βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες που προκύπτει από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και διαφόρων ειδών καρκίνου.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ανησυχία για την κατανάλωσή της σε σχέση με το θυρεοειδή και πώς τον επηρεάζει. Όταν καταναλώνεται ωμή, βγάζει μια πικράδα, η οποία μειώνεται με το μαγείρεμά της. Οι μελέτες, όμως, δείχνουν ότι το μαγείρεμά της μπορεί να μειώσει τις θρεπτικές ουσίες.

Η ωμή λαχανίδα έχει μεν υψηλότερη διατροφή αξία, αλλά όταν μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βρογχοκηλογόνα, ουσίες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του αδένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω των ουσιών αυτών, η κατανάλωση ωμής λαχανίδας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της πρόσληψης ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που είναι ανησυχητικό, αφού οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, πρόσληψη βάρους, ευαισθησία στο κρύο και αρρυθμίες στην καρδιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.