Μούρα: Ποια είναι και από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Μούρα: Ποια είναι και από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Τα μούρα είναι ένας ευρύτερος όρος, τον οποίο χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα κράνμπερι, τα φραμπουάζ, τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα.

Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και τα μούρα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών.

Ειδικότερα, τα μούρα είναι πλούσια στις εξής θρεπτικές ουσίες:

Ανθοκυανίνες: Είναι οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε μούρα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική και υπογλυκαιμική δράση.

Κηκιδικό οξύ: Πρόκειται για αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων.

Καροτενοειδή: Μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Φυτοοιστρογόνα: Έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Τα μούρα είναι καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ανθοκυανίνες των μούρων προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν κατά 32% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο.

Τέλος, έρευνες του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού «James Graham Brown» αναδεικνύουν τη δράση των μαύρων μούρων κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο σίδηρος που περιέχουν τα μπλε μούρα προστατεύει από διάφορες παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Έρευνα της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε ηλικιωμένες γυναίκες, που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για 6 μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα οφέλη των μούρων συγκαταλέγεται τέλος η προστασία της μνήμης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.