ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτή είναι η σαλάτα «ασπίδα» για καρκίνο και οστεοπόρωση

Αυτή είναι η σαλάτα «ασπίδα» για καρκίνο και οστεοπόρωση

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η σαλάτα ρόκα έχει μερικές σπάνιες και εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία τους.

Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, η ρόκα περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (πάνω από 250 mg/100g). Η υψηλή πρόσληψη διατροφικών νιτρικών αλάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκα σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

Οφέλη για την υγεία

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η ρόκα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του συνολικού βάρους.

Καρκίνος

Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως η ρόκα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο (δηλαδή η σουλφοραφάνη) και που δίνουν στα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, είναι εκείνες που καταπολεμούν και τον καρκίνο.

Η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητά να καθυστερεί ή να εμποδίζει τον καρκίνο, που συνδέεται με μελάνωμα, με τον οισοφάγο, με τον προστάτη και με το πάγκρεας.

Η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των καρκινογόνων επιδράσεων των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το φυτό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών, ενεργώντας ως τροποποιητής πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Η ρόκα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο, αφού το παρέχει σε ποσότητα 64mlg ανά περίπου 80γρ (2 φλιτζάνια).

Διαβήτης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τις οξειδωτικές αλλαγές σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει, επίσης, ότι μειώνει την περιφερική ή την αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.